3 proste przepisy na domowy chleb w 60 minut: z kaszy gryczanej, na drożdżach i na zakwasie
Jak upiec domowy chleb?
Co będzie potrzebne?
Czasy, kiedy do wypiekania chleba konieczny był piec, specjalna forma i długi czas przygotowania ciasta dawno minęły. Teraz wystarczy kilka składników, domowy piekarnik i keksówka.
Jak zrobić chleb z kaszy gryczanej?
Składniki na 1 bochenek:
- 1/2 kg kaszy gryczanej niepalonej (białej)
- 3 szklanki wody
- 1 łyżka soli
- ziarna: orzechy, sezam, słonecznik, siemię lniane (wybór ziaren oraz ilość dowolona)
Przygotowanie:
- Kaszę należy zalać wodą tak, by przykryła ziarna i odstawić na 48 godzin. W trakcie gdy kasza będzie pęczniała, po kilku godzinach należy przemieszać ziarna i ewentualnie dodać więcej wody (wszystkie ziarenka muszą być zamoczone w wodzie).
- Po dwóch dobach do powstałej masy trzeba dodać sól i zmiksować całość.
- Następnie masę przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 8 godzin.
- Po tym czasie należy usunąć folię, rozgrzać piekarnik i piec chleb w temperaturze 190◦C przez ok. godzinę.
- Upieczony bochen wyjąć z foremki i studzić na kratce w wyłączonym piekarniku.
Jak zrobić domowy chleb na drożdżach?
Składniki na 1 bochenek:
- 1/2 kg mąki pszennej (można też zmieszać ją z mąką razową w stosunku 2:1)
- 14 g drożdzy
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- ziarna (podobnie jak w poprzednim przepisie – ilość i rodzaj w zależności od upodobań)
- 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
Przygotowanie:
- Drożdze zalać wodą, wymieszać i odstawić na kilka minut.
- W międzyczasie połączyć wszystkie suche składniki, dodać zaczyn drożdżowy i wymieszać dokładnie ciasto łyżką. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, przykryć i jeszcze raz odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200◦C przez 60 minut. Studzić w wyłączonym piekarniku. Najlepiej smakuje gruba pajda z domowym masłem!
Jak zrobić domowy chleb na zakwasie?
Składniki na 1 bochenek:
- 1/2 kg mąki żytniej razowej (najlepiej typ 710)
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki wody
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto, ale "nie męczyć'. Wyrabiać tylko do połączenia się składników.
- Masę przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
- Piec w 210◦C przez 40 minut. Przed upieczeniem skropić wodą.
- Wyjąć chleb z foremki i studzić w wyłączonym piekarniku.
Jak przechowywać domowy chleb?
Domowy chleb jest pyszny i, jak widać, prosty w wykonaniu. Niestety, źle przechowywany staje się czerstwy, a skórka staje się twarda (często już na drugi dzień), dlatego warto zwrócić uwagę, by przechowywać go w odpowiedni sposób. Świeżość pieczywa świetnie przedłużają chlebaki (ważne, żeby miały dziurki), sprawdzi się też gliniane naczynie, które można zastąpić zwykłym garnkiem z przykrywką lub lniany worek. Wbrew pozorom trzymanie chleba w lodówce nie pomoże utrzymać jego świeżości. Odradza się również trzymania w folii, która zapewnia zbyt wysoką temperaturę.
Małgorzata Otfinowska
___________________________REKLAMA
___________________________________