Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaKuchnia

3 proste przepisy na domowy chleb w 60 minut: z kaszy gryczanej, na drożdżach i na zakwasie

Jak upiec domowy chleb?

Data publikacji: 18 kwietnia 2017, 02:31
Domowy chleb razowy, bezglutenowy, bez jaj, bez drożdży, a nawet bez mąki to coraz bardziej pożądane pieczywo, o czym świadczą choćby powstające jak grzyby po deszczu piekarnie, które szczycą się takim właśnie asortymentem. Jednak smakosze, którzy ponad wszystko cenią sobie wypiekane w domu bochenki, lub dla których cena w dobrej piekarni jest zaporowa, mogą skorzystać z prostych przepisów na domowy chleb.

Co będzie potrzebne?

Czasy, kiedy do wypiekania chleba konieczny był piec, specjalna forma i długi czas przygotowania ciasta dawno minęły. Teraz wystarczy kilka składników, domowy piekarnik i keksówka.

Jak zrobić chleb z kaszy gryczanej?

Składniki na 1 bochenek:

  • 1/2 kg kaszy gryczanej niepalonej (białej)
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • ziarna: orzechy, sezam, słonecznik, siemię lniane (wybór ziaren oraz ilość dowolona)

Przygotowanie:

  1. Kaszę należy zalać wodą tak, by przykryła ziarna i odstawić na 48 godzin. W trakcie gdy kasza będzie pęczniała, po kilku godzinach należy przemieszać ziarna i ewentualnie dodać więcej wody (wszystkie ziarenka muszą być zamoczone w wodzie).
  2. Po dwóch dobach do powstałej masy trzeba dodać sól i zmiksować całość.
  3. Następnie masę przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 8 godzin.
  4. Po tym czasie należy usunąć folię, rozgrzać piekarnik i piec chleb w temperaturze 190◦C przez ok. godzinę.
  5. Upieczony bochen wyjąć z foremki i studzić na kratce w wyłączonym piekarniku.

Jak zrobić domowy chleb na drożdżach?

Składniki na 1 bochenek:

  • 1/2 kg mąki pszennej (można też zmieszać ją z mąką razową w stosunku 2:1)
  • 14 g drożdzy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • ziarna (podobnie jak w poprzednim przepisie – ilość i rodzaj w zależności od upodobań)
  • 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody

Przygotowanie:

  1. Drożdze zalać wodą, wymieszać i odstawić na kilka minut.
  2. W międzyczasie połączyć wszystkie suche składniki, dodać zaczyn drożdżowy i wymieszać dokładnie ciasto łyżką. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, przykryć i jeszcze raz odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200◦C przez 60 minut. Studzić w wyłączonym piekarniku. Najlepiej smakuje gruba pajda z domowym masłem!

Jak zrobić domowy chleb na zakwasie?

Składniki na 1 bochenek:

  • 1/2 kg mąki żytniej razowej (najlepiej typ 710)
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto, ale "nie męczyć'. Wyrabiać tylko do połączenia się składników.
  2. Masę przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
  3. Piec w 210◦C przez 40 minut. Przed upieczeniem skropić wodą.
  4. Wyjąć chleb z foremki i studzić w wyłączonym piekarniku.

Jak przechowywać domowy chleb?

Domowy chleb jest pyszny i, jak widać, prosty w wykonaniu. Niestety, źle przechowywany staje się czerstwy, a skórka staje się twarda (często już na drugi dzień), dlatego warto zwrócić uwagę, by przechowywać go w odpowiedni sposób. Świeżość pieczywa świetnie przedłużają chlebaki (ważne, żeby miały dziurki), sprawdzi się też gliniane naczynie, które można zastąpić zwykłym garnkiem z przykrywką lub lniany worek. Wbrew pozorom trzymanie chleba w lodówce nie pomoże utrzymać jego świeżości. Odradza się również trzymania w folii, która zapewnia zbyt wysoką temperaturę.

Małgorzata Otfinowska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Wczytywanie odpowiedzi i komentarzy.
Przeczytaj również