3 witaminy, których prawdopodobnie brakuje w Twojej diecie
Komu i dlaczego może brakować witamin? Jak je uzupełnić?
Witamina B6
Odpowiada przede wszystkim za prawidłowe działanie układu nerwowego. Może jej brakować weganom, wegetarianom i osobom uczulonym na laktozę. Najwięcej witaminy B6 znajduje się w kaszy gryczanej, mięsie i w niektórych warzywach, przede wszystkim w czerwonej papryce, ziemniakach, kapuście i szpinaku.
Witamina D
Na jej niedobór może cierpieć każdy mieszkaniec naszej szerokości geograficznej, bo jej największym i najlepszym źródłem jest promieniowanie słoneczne. Brak wystarczającej ilości witaminy D może być przyczyną cukrzycy, depresji i osteoporozy, dlatego warto zażywać suplementy z jej udziałem, szczególnie w okresie zimowo – jesiennym.
Witamina C
Jej niedobór znacznie obniża odporność, jest przyczyną zmęczenia i osłabienia organizmu. Wie to każdy, kogo dieta jest uboga w owoce i warzywa. Żeby uzupełnić niedobory witaminy C, należy wprowadzić do jadłospisu cytrusy, kiwi, paprykę, brokuły, brukselkę i szpinak.
Objawy niedoboru poszczególnych witamin mogą być podobne do symptomów innych chorób i schorzeń, dlatego też, żeby je wykluczyć, należy przeprowadzić badania na zawartość witamin w organizmie.
Aniela Nowaczyńska
___________________________REKLAMA
___________________________________