Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaNawyki żywieniowe

3 witaminy, których prawdopodobnie brakuje w Twojej diecie

Komu i dlaczego może brakować witamin? Jak je uzupełnić?

Data publikacji: 31 października 2016, 06:13
Jesz zdrowo, unikasz fast food-ów i starasz się zwracać uwagę na jakość spożywanych produktów? To świetnie, ale sprawdź, czy Twoja dieta dostarcza organizmowi niezbędnych witamin!

Witamina B6

Odpowiada przede wszystkim za prawidłowe działanie układu nerwowego. Może jej brakować weganom, wegetarianom i osobom uczulonym na laktozę. Najwięcej witaminy B6 znajduje się w kaszy gryczanej, mięsie i w niektórych warzywach, przede wszystkim w czerwonej papryce, ziemniakach, kapuście i szpinaku.

Witamina D

Na jej niedobór może cierpieć każdy mieszkaniec naszej szerokości geograficznej, bo jej największym i najlepszym źródłem jest promieniowanie słoneczne. Brak wystarczającej ilości witaminy D może być przyczyną cukrzycy, depresji i osteoporozy, dlatego warto zażywać suplementy z jej udziałem, szczególnie w okresie zimowo – jesiennym.

Witamina C

Jej niedobór znacznie obniża odporność, jest przyczyną zmęczenia i osłabienia organizmu. Wie to każdy, kogo dieta jest uboga w owoce i warzywa. Żeby uzupełnić niedobory witaminy C, należy wprowadzić do jadłospisu cytrusy, kiwi, paprykę, brokuły, brukselkę i szpinak.

Objawy niedoboru poszczególnych witamin mogą być podobne do symptomów innych chorób i schorzeń, dlatego też, żeby je wykluczyć, należy przeprowadzić badania na zawartość witamin w organizmie.

Aniela Nowaczyńska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Przeczytaj również