Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaRodzaje diet

5 jesiennych produktów, które pozwolą Ci zrzucić zbędne kilogramy!

Co warto włączyć do jesiennej diety?

Data publikacji: 17 maja 2016, 11:52
Jesień, jeśli sprzyja pogoda, kojarzy nam się z długimi spacerami w złotej aurze. Jeśli jednak warunki za oknem nie zachęcają do wyjścia z domu, łatwo o obniżenie nastroju. Na jesienne smutki najlepiej działają kubek ciepłego kakao i domowe ciasto albo naleśniki z białym serem. Niestety ani kakao, ani naleśniki, ani tym bardziej ciasto nie są zbawienne dla naszej figury. Co zatem jeść jesienią, żeby utrzymać wagę lub nawet schudnąć?

Siła w owocach

Kiedy w pochmurne, jesienne wieczory dopada nas ochota na coś słodkiego, warto sięgnąć po owoce. Pyszne jabłka, gruszki i śliwki doskonale zastępują czekoladę, ciastka i cukierki.

Jabłka, dzięki wysokiej zawartości błonnika, pozytywnie wpływają na perystaltykę jelit i stanowią świetną przedobiednią przekąskę.

Gruszki natomiast mają wysoką zawartość cukru, można  je zatem spożywać po treningu lub na śniadanie. Należy ich jednak unikać wieczorem, gdyż może to sprzyjać otyłości.

Śliwki to kolejne owoce sprzyjające utracie „nadprogramowych” kilogramów. Co prawda zawierają sporo węglowodanów, ale spożyte w niewielkiej ilości przyspieszają pracę jelit i przemianę materii. Warte uwagi są zarówno te świeże, jak i suszone.

Moc w warzywach

Dynia to warzywo uniwersalne. Dlaczego? Nadaje się zarówno do niesłodkich dań jak i do ciast w postaci purée. Hitem jesiennych stołów jest krem z dyni z dodatkiem startego imbiru – ciepły, rozgrzewający i niskokaloryczny. Dynia zawiera – podobnie jak marchewka – beta-karoten, czyli naturalny przeciwutleniacz.

Niska wartość kaloryczna przy wysokiej zawartości błonnika to idealny duet właściwości podczas walki ze zbędnymi kaloriami. Takie sprzyjające naszej sylwetce cechy przypisuje się warzywom kapuścianym. Oprócz zbawiennych właściwości odchudzających, warzywa te zawierają także dużo przeciwutleniaczy, które działają przeciwnowotworowo.

Godnym uwagi jest także burak. Nie dość, że jest pyszny i niskokaloryczny, to jeszcze doskonale wpływa na produkcję składników krwi i odporność. Szczególnie poleca się go ciężarnym ze względu na zawartość kwasu foliowego.

Anna Jaworska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót
Przeczytaj również