5 pomysłów na zdrową dietę przy zapaleniu trzustki
Co jeść przy zapaleniu trzustki?

Dieta po zapaleniu trzustki
Dieta po ostrym zapaleniu trzustki jest dość restrykcyjna. Należy odstawić m.in.:
- gruboziarniste pieczywo,
- kaszę,
- cebulę,
- fasolę,
- makarony.
Absolutnie niewskazane jest spożywanie pieczonych czy smażonych dań, najlepiej unikać również potraw z nadmiarem tłuszczu czy podawanych z gęstymi sosami.
Dieta przy zapaleniu trzustki powinna opierać się na lekkostrawnych potrawach. Co zatem powinno znaleźć się w idealnym jadłospisie?
- Śniadanie: koniecznie pszenne pieczywo; bułkę możemy posmarować dżemem.
- Smakowite i zdrowe zupy: mleczna, krupnik z ryżu czy pomidorowa zabielana mlekiem.
- Obiad: polędwica drobiowa gotowana na parze, filet rybny pieczony w folii bez tłuszczu.
- Przekąska: jogurt z owocami, np. z bananami.
- Świetnym uzupełnieniem będą kompoty z wiśni lub jabłek.
Smacznego!
___________________________REKLAMA
___________________________________