Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaZdrowieNarządy wewnętrzne

5 pomysłów na zdrową dietę przy zapaleniu trzustki

Co jeść przy zapaleniu trzustki?

Data publikacji: 14 marca 2016, 16:02
Co to jest zapalenie trzustki? To choroba, która pojawia się na ogół wskutek nadmiernego spożywania alkoholu lub w wyniku kamicy żółciowej. W takiej sytuacji niemal zawsze konieczna jest zmiana nawyków żywieniowych. Co jeść przy zapaleniu trzustki? Oto 5 pomysłów na zdrową dietę.
Dieta przy zapaleniu trzustki - rodzinazdrowia.pl

Dieta po zapaleniu trzustki

Dieta po ostrym zapaleniu trzustki jest dość restrykcyjna. Należy odstawić m.in.:

  • gruboziarniste pieczywo,
  • kaszę,
  • cebulę,
  • fasolę,
  • makarony.

Absolutnie niewskazane jest spożywanie pieczonych czy smażonych dań, najlepiej unikać również potraw z nadmiarem tłuszczu czy podawanych z gęstymi sosami.

Dieta przy zapaleniu trzustki powinna opierać się na lekkostrawnych potrawach. Co zatem powinno znaleźć się w idealnym jadłospisie?

  • Śniadanie: koniecznie pszenne pieczywo; bułkę możemy posmarować dżemem.
  • Smakowite i zdrowe zupy: mleczna, krupnik z ryżu czy pomidorowa zabielana mlekiem.
  • Obiad: polędwica drobiowa gotowana na parze, filet rybny pieczony w folii bez tłuszczu.
  • Przekąska: jogurt z owocami, np. z bananami.
  • Świetnym uzupełnieniem będą kompoty z wiśni lub jabłek.

 

Smacznego!

Edyta Wara-Wąsowska
Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót