Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaArtykuły spożywcze

5 produktów, które zawierają sól, choć o tym nie wiedziałeś

Do tych produktów nie dodawaj soli!

Data publikacji: 4 października 2016, 15:59
Według organizacji WHO dzienna ilość spożywanej soli nie powinna przekraczać 5 g dla dorosłego człowieka łącznie z solą dodaną w trakcie przygotowania potrawy. Eksperci żywienia zalecają spożywanie soli w jeszcze mniejszej ilości. Najzdrowiej byłoby spożywać ok. 1 g soli. Tymczasem na co dzień spożywamy produktu z zawartością soli, o której nawet nie wiemy.

Gdzie ukryła się sól?

Pieczywo – przeważnie sól stanowi 1,4 – 1,8 % składników (głównie w bułkach pszennych i bagietkach, odrobinę mniej soli zawierają strucle francuskie).

Wędliny - zawartość soli waha się w granicach 2 – 3 g/100 g.

Sery – szczególnie dojrzewające (żółte i topione) zawierają dużo soli, bo aż od 1,5 g/100 g do ponad 4,7 g/100 g produktu; najmniej mają sery twarogowe i homogenizowane (0,09 – 0,12 g/100 g).

Płatki śniadaniowe – najwięcej soli mają: płatki żytnie, płatki pszenne, płatki kukurydziane zwykłe i smakowe (1,6–3 g/100 g), najmniej płatki owsiane (0,05 g/100 g).

Ryby wędzone – zawierają aż 3 g/100 g produktu soli, nieco mniej mają konserwy rybne od 1,3 – 1,7 %.

Warto również zwrócić uwagę na skład soków warzywnych, gotowych sosów i warzyw w puszkach.

Małgorzata Otfinowska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Przeczytaj również