7 przysmaków, które wzmocnią Twoje serce!
Smakołyki wzmacniające serce
To, co oczywiste
Przysmak nr 1
Pierwszym ze znanych i ogólnodostępnych produktów, które mają zbawienny wpływ na nasz mięsień sercowy, jest banan. Owoc ten zawiera szczególnie dużo potasu poprawiającego jego kurczliwość.
Przysmak nr 2
Podobne właściwości ma pomidor. Ma w swoim składzie likopen, który minimalizuje ryzyko zawału serca i choroby wieńcowej.
Jednak należy pamiętać, że przy niewydolności serca musimy kontrolować spożycie wymienionych produktów, ponieważ nie tylko niedobór, ale też nadmiar potasu może szkodzić.
Przysmak nr 3
Orzechy włoskie to kolejny skarb dla serca. Zawierają bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (z przewagą omega-3), które regulują poziom cholesterolu we krwi.
Przysmak nr 4
W kwasy omega-3 bogate są też ryby (np. łosoś), dlatego są polecane cierpiącym na choroby serca jako alternatywa dla czerwonego mięsa.
Przysmak nr 5
Podobnie działa oliwa z oliwek i olej rzepakowy. Zawarty w nich tłuszcz działa korzystnie na pracę mięśnia sercowego.
To, o czym niekoniecznie wiemy
Przysmak nr 6
Niezwykle dobry wpływ na nasz mięsień sercowy ma również czerwone wino, zwłaszcza wytrawne, co z pewnością ucieszy koneserów tego trunku. Lampka czerwonego wina dziennie zdecydowanie poprawi stan naszego organizmu – zapewni ochronę przed miażdżycą, zakrzepami, działa korzystnie na wzrok i sprzyja lepszej pamięci. Zawiera ono wiele antyoksydantów, w tym najbardziej znany – resweratrol, który mieści się w skórkach ciemnych winogron.
Przysmak nr 7
Zioła być może nie mają bezpośredniego wpływu na serce, ale dzięki temu, że używając ich stosujemy mniej soli, zmniejszamy ryzyko zapadnięcia na nadciśnienie tętnicze. To ostatnie prowadzi do nieodwracalnych zmian w mięśniu sercowym, więc w tym wypadku lepiej dmuchać na zimne.
Anna Jaworska
___________________________REKLAMA
___________________________________