Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaKuchnia

7 zdrowych przekąsek – co zdrowo podjadać między posiłkami?

Przegryź coś na zdrowie

Data publikacji: 12 maja 2016, 11:45
Czy podjadanie między posiłkami jest właściwe? Jak najbardziej! Przekąska jednak powinna być nie tylko pyszna, ale i zdrowa.

Nawyki zdrowego jedzenia a podjadanie, czyli zdrowe przekąski

Założenia prawidłowego żywienia nakazują spożywać w ciągu dnia około 5 małych posiłków,  regularnie, najlepiej co 3 godziny. Zaliczamy tu 3 główne posiłki – śniadanie, obiad i kolację oraz dwie przekąski. Bilansując dzienny jadłospis, przekąskę najlepiej zjeść po śniadaniu jako tzw. drugie śniadanie oraz przed lub po obiedzie, w zależności, o której planujemy go spożyć. Takie danie powinno dostarczać około 15% energii dziennego zapotrzebowania. Zatem, co właściwie możemy podjadać, żeby było zdrowo i pożywnie, a do tego szybko i prosto? Poniżej prezentujemy 7 zdrowych przekąsek:

  • Suszone owoce (np. śliwki, mango czy jagody goji).
  • Jogurt naturalny z pestkami dyni i słonecznika.
  • Orzechy (ziemne, laskowe, włoskie).
  • Świeże owoce lub warzywa (np. w formie owocowej sałatki).
  • Ciasteczka z płatków owsianych (można dodać do nich także orzechy lub słonecznik).
  • Twarożek z dodatkiem miodu.
  • Wafle ryżowe (wybierajmy te z brązowego ryżu lub gryczane; zawierają więcej wartości odżywczych.

Smacznego!

Magdalena Matysiak-Płoszaj

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Przeczytaj również