Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaArtykuły spożywcze

Arabska kasza w polskiej kuchni. Jak i z czym jeść kuskus?

Kuskus – kasza czy makaron?

Data publikacji: 20 października 2016, 05:11
Kuskus otrzymuje się z twardej mąki durum i wody, stąd bliżej mu do makaronu niż do kaszy, ale umownie nazywa się go właśnie kaszą. Początkowo odpad powstały przy mieleniu pszenicy stał się przysmakiem, niegdyś znanym jedynie mieszkańcom Ameryki Południowej, dziś chętnie zjadanym także w Polsce.

Ekspresowa kasza

Kuskus jest smaczny, pożywny i nie wymaga wysiłku ani czasu w przygotowaniu (wystarczy zalać wrzątkiem i poczekać, aż nasiąknie), dlatego jest szczególnie doceniany przez osoby zapracowane.

Stały element kuchni wege

Kuskus jest bogaty w błonnik i białko (ma go więcej niż m.in. kasza perłowa), dlatego jest stałym elementem diety wegańskiej i wegetariańskiej. Aby otrzymać smaczne i wartościowe danie wegańskie, wystarczy kuskus przesmażyć z warzywami, np. dynią lub cukinią.

Delikatny dla żołądka

Kuskus jest bardzo lekkostrawny, dlatego z powodzeniem mogą się nim zajadać osoby borykające się z różnymi dolegliwościami żołądkowymi (z tzw. „delikatnym żołądkiem”), a także dzieci. Instytut Matki i Dziecka pozwala na spożywanie kuskusu już od 2. roku życia.

Małgorzata Otfinowska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Przeczytaj również