Arabska kasza w polskiej kuchni. Jak i z czym jeść kuskus?
Kuskus – kasza czy makaron?
Ekspresowa kasza
Kuskus jest smaczny, pożywny i nie wymaga wysiłku ani czasu w przygotowaniu (wystarczy zalać wrzątkiem i poczekać, aż nasiąknie), dlatego jest szczególnie doceniany przez osoby zapracowane.
Stały element kuchni wege
Kuskus jest bogaty w błonnik i białko (ma go więcej niż m.in. kasza perłowa), dlatego jest stałym elementem diety wegańskiej i wegetariańskiej. Aby otrzymać smaczne i wartościowe danie wegańskie, wystarczy kuskus przesmażyć z warzywami, np. dynią lub cukinią.
Delikatny dla żołądka
Kuskus jest bardzo lekkostrawny, dlatego z powodzeniem mogą się nim zajadać osoby borykające się z różnymi dolegliwościami żołądkowymi (z tzw. „delikatnym żołądkiem”), a także dzieci. Instytut Matki i Dziecka pozwala na spożywanie kuskusu już od 2. roku życia.
Małgorzata Otfinowska
___________________________REKLAMA
___________________________________