Co jeść, aby mieć promienną cerę, zdrowe włosy i paznokcie?
Dieta i styl życia a zdrowie człowieka. Jaki jest wpływ odżywiania na wygląd skóry?
Jedzenie i styl życia a zdrowie
Trudno jest stworzyć uniwersalną dietę dla urody. Warto jednak pamiętać o pewnych uniwersalnych zasadach, których przestrzeganie z pewnością przyniesie korzyści naszej skórze. Dzienną podaż kalorii należy rozłożyć przynajmniej na 5 posiłków, aby uniknąć przeładowania organizmu dużą ilością cukru. Warto wzbogacić dietę o tłuste gatunki ryb bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, korzystnie wpływające na stan skóry. Zdrowy styl życia to również regularne spożywanie warzyw (4-5 razy dziennie) i owoców (2-3 razy dziennie). Wśród nich szukajmy tych szczególnie bogatych w antyoksydanty, takich jak:
- pomidory (w tym sok pomidorowy),
- marchew,
- aronie,
- czarne porzeczki,
- jabłka,
- śliwki,
- brzoskwinie
- czy winogrona.
Pamiętajmy o odpowiednim nawodnieniu organizmu – wypijajmy minimum 1,5 litra dziennie, przede wszystkim niegazowanej wody. Warto pić też zieloną herbatę, która jest źródłem przeciwutleniaczy. Taka dieta z pewnością pomoże nam w uzyskaniu i utrzymaniu promiennej cery. Jednak co jeść, gdy mamy cerę problematyczną?
Wpływ odżywiania na wygląd skóry
Badania wykazały, że optymalna, zbilansowana dieta pozwala zachować zdrowy wygląd skóry i uchronić ją przed różnymi chorobami. Wiele powszechnie występujących chorób skóry wiąże się z niekorzystnymi zmianami w naszej diecie. Przykładem wpływu odżywiania na wygląd skóry jest wzrost zapadalności na trądzik zwykły – w Stanach Zjednoczonych koreluje on z rozpowszechnieniem tak zwanej zachodniej diety, bogatej w produkty mleczne, wysoko przetworzone, z dużą zawartością cukru i wysokim indeksem glikemicznym, a ubogiej we wspomniane już kwasy tłuszczowe omega-3. Produkty te wpływają na stan hormonalny organizmu i zaostrzają stany zapalne w skórze, dlatego osoby walczące z trądzikiem powinny wykluczyć je ze swojego jadłospisu.
Dieta dla skóry czyli co jeść, aby utrzymać zdrowy wygląd?
Inna jednostka chorobowa skóry, na której przebieg duży wpływ ma dieta, to trądzik różowaty. Pacjenci nim dotknięci borykają się z nieprawidłowym ukrwieniem skóry, często skarżą się na rumień twarzy i uczucie pieczenia. Osoby te powinny zdecydowanie unikać picia czerwonego wina, spożywania pikantnych potraw, dań gorących, przyprawionych cynamonem. Te produkty mogą powodować rozszerzenie naczyń krwionośnych i pogorszenie wyglądu skóry, a także prowadzić do utrwalenia rumienia w postaci nieestetycznych teleangiektazji. Także spożywanie pomidorów i cytrusów, które pobudzają uwalnianie histaminy, może wywołać podobny efekt. Wiele spośród chorób skóry ma podłoże łojotokowe, co oznacza, że główny problem leży w nadmiernym wydzielaniu sebum przez gruczoły. Taka skóra jest tłusta, lepka, pogrubiona i ma szare zabarwienie. Dieta dla takiej skóry powinna uwzględniać ograniczenie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, takich jak białe pieczywo, ryż, ciastka, chipsy, słodkie napoje i słodzone soki. Pomaga to w utrzymaniu niskiego poziomu insuliny we krwi, co z kolei wpływa na zmniejszenie aktywności wydzielniczej gruczołów łojowych.
Co jeść, aby utrzymać zdrowy wygląd?
Uroda to nie tylko zadbana i czysta skóra, ale również estetycznie wyglądające zdrowe włosy i paznokcie. Niedobór niektórych witamin i mikroelementów pogarsza ich kondycję. Skóra blada, szorstka, rozdwajające się i ścieńczone włosy czy łamliwe, wyginające się w kształcie łyżeczki paznokcie, mogą świadczyć o niedoborze żelaza. Najwięcej dobrze przyswajalnego żelaza znajduje się w czerwonym mięsie i wątrobie. Jednak należy pamiętać, że do jego prawidłowego wchłaniania niezbędne są witaminy, w tym witamina C. Niedobór witaminy A może skutkować suchością i nadmiernym łuszczeniem się skóry. Uzupełnić jej brak możemy spożywając tran, wątróbkę, żółtka jaj, żółte warzywa i owoce. Odbarwienie, przerzedzenie i wypadanie włosów, osłabienie płytek paznokciowych oraz stany zapalne z łuszczeniem skóry mogą być objawami niedoboru biotyny (witaminy H). Warto wtedy uzupełnić swoją dietę o wątrobę, soję, orzechy włoskie i ziemne, szpinak, pomidory i marchew. Na zdrowy styl życia składa się wiele elementów, a dieta jest jednym z nich. Zdrowy wygląd skóry zależy zarówno od przyjmowania różnorodnych pokarmów, jak i od ich zbilansowanej ilości i odpowiedniej jakości. Dlatego przy problemach z wyglądem warto zwrócić uwagę na to, w jaki sposób się odżywiamy.
Ewa Woźniak
___________________________REKLAMA
___________________________________