Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaZdrowieNarządy wewnętrzne

Co smakuje chorej wątrobie?

Poznaj stłuszczenie wątroby, jej przyczyny i leczenie oraz jak wygląda dieta na stłuszczenie wątroby

Data publikacji: 21 marca 2016, 14:16
Stłuszczenie wątroby to poważna choroba, na którą narażone są nie tylko osoby spożywające w nadmiernych ilościach alkohol. Schorzenie to może występować także u ludzi otyłych, zmagających się z nadwagą, a także przyjmujących niektóre rodzaje leków (na przykład hormonalnych). Teoretycznie nie jest to groźna choroba, jednak nieleczona może mieć nieprzyjemne konsekwencje.
Stłuszczenie wątroby – rodzinazdrowia.pl

Stłuszczenie wątroby – przyczyny

Wbrew pozorom niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest równie częste, a może nawet częstsze od tego, które jest wynikiem nadmiernego spożywania napojów wysokoprocentowych. Przyczyną może być otyłość, cukrzyca czy wirusowe zapalenie wątroby typu C. Nie bez wpływu pozostają również uwarunkowania genetyczne. Jeśli więc na tę dolegliwość cierpiał ktoś z naszych bliskich, warto uważnie przyglądać się swojej diecie.

Stłuszczenie wątroby – leczenie

Choroba polega na przewlekłym odkładaniu się tłuszczu w komórkach wątroby Stłuszczenie wątroby można jednak ograniczyć. Wymaga to zmian w trybie życia na rzecz zwiększenia aktywności fizycznej, a także stosowania odpowiedniej diety. Jaka jest najlepsza dieta na stłuszczenie wątroby?

Stłuszczenie wątroby – dieta

Co mogą, a czego nie powinni jeść chorzy na stłuszczenie wątroby? Dieta na stłuszczenie wątroby powinna być przede wszystkim niskoenergetyczna i niskotłuszczowa. Najlepiej jeśli dominującą rolę odgrywa białko zwierzęce (chude mięsa, wędliny, sery, np. pierś z kurczaka), a także produkty mleczne bogate w kultury bakterii (kefir, jogurt, maślanka). Chorzy powinni wystrzegać się potraw zawierających nadmierną ilość tłuszczu. Warto przy tym pamiętać, by nie eliminować ich całkowicie, ponieważ pełnią w organizmie ważną rolę i powinny być dostarczane w odpowiednich ilościach. Zalecany jest szczególnie olej słonecznikowy i oliwa z oliwek.

Co jest niewskazane? Osoby cierpiące na stłuszczenie wątroby muszą wyeliminować ze swego jadłospisu margarynę, smalec, mięso wieprzowe, a także znacznie ograniczyć spożycie orzechów oraz serów – żółtego i topionego. Niewskazane są również artykuły żywnościowe zawierające fruktozę – owoce można spożywać, ale z umiarem, wyeliminować należy natomiast słodzone produkty owocowe, takie jak dżemy i soki.

Edyta Wara-Wąsowska
Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót