Dieta antynowotworowa, czyli produkty spożywcze sprzyjające walce z rakiem
Dieta antynowotworowa do doskonały sposób na naturalne zapobieganie nowotworom
Jak zapobiegać nowotworom przy pomocy diety?
Niestety odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Jak już zostało wspomniane, zapobieganie nowotworom jest procesem wieloaspektowym. Jednak dieta obfitująca w świeże warzywa, owoce i produkty bogate w błonnik niewątpliwie jest elementem chroniącym nas przed wieloma czynnikami powodującymi nowotworzenie. Warzywa i owoce obfitują w antyoksydanty i składniki odżywcze „wymiatające” tzw. wolne rodniki, które powodują uszkodzenia w naszym organizmie, wielokrotnie finalnie prowadząc do wystąpienia raka. Zapobieganie nowotworom za pomocą diety stanowi nie lada wyzwanie dla dietetyków i speców od zdrowego odżywiania. Nie ma wątpliwości, że spożywanie przetworzonych produktów, białego cukru, rafinowanej mąki czy tłuszczów trans wywołuje w naszym organizmie niekorzystne zmiany, które w efekcie mogą spowodować wystąpienie nowotworu.
Jak powinna wyglądać profilaktyka antyrakowa?
Oprócz włączenia do naszej diety mnóstwa warzyw i owoców, wyeliminowania przetworzonych produktów żywnościowych, ograniczenia produktów zwierzęcych, tłuszczów trans i cukru (którym żywi się nowotwór), profilaktyka antyrakowa powinna obejmować też wypracowanie własnych metod radzenia sobie ze stresem, wdrożenie umiarkowanej aktywności fizycznej i unikanie ekspozycji na chemikalia (także te zawarte w kosmetykach i środkach czystości). Nasz organizm jest całościowym kompleksem, musimy więc dbać o niego na różnych płaszczyznach.
Dieta przy chorobie nowotworowej – na co zwrócić uwagę?
Jak zostało już wspomniane, bogactwo świeżych warzyw i owoców (najlepiej ekologicznego pochodzenia!) to zasadniczy punkt diety przy chorobie nowotworowej. Wyjątkowe, antyrakowe właściwości posiadają brokuł, brukselka, kapusta, a także czerwone winogrona, pomidory czy przyprawy takie jak kurkuma. Ich korzystne działanie zostało udowodnione w wielu badaniach klinicznych. Rozpatrując zagadnienie „dieta a nowotwory”, należy też przyjrzeć się aspektowi diety przy chorobie nowotworowej, czyli diety odpowiedniej dla pacjenta onkologicznego. W tym przypadku dieta powinna oszczędzać nadwyrężone organy, a dodatkowo być pełnowartościowa, dobrze przyswajalna i obfitująca w składniki odżywcze. Do tego tematu należy podejść bardzo indywidualnie.
Dieta antynowotworowa – jej istotność
Niewątpliwie dieta antynowotworowa stanowi kluczowy czynnik w zapobieganiu nowotworom i profilaktyce antyrakowej. Istnieje silne powiązanie między dietą a nowotworami. Na tyle silne, że zwrócenie uwagi na aspekt odżywiania w przypadku raka jest bezdyskusyjnie konieczne. Bardzo istotne jest przestrzeganie odpowiedniej diety przy chorobie nowotworowej w przypadku pacjentów onkologicznych. Właściwie zbilansowana wspomaga proces regeneracji i zdrowienia organizmu. Powinna być ona jednak wówczas wysoce zindywidualizowana, ustalona we współpracy z wykwalifikowanym specjalistą. Pamiętajmy o słowach Hipokratesa: „niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”.
Magdalena Olańska
___________________________REKLAMA
___________________________________