Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaZdrowieUkład pokarmowy

Dieta bezglutenowa – moda czy środek leczniczy?

Bezglutenowa dieta – produkty bezglutenowe – wszystko co musisz wiedzieć

Data publikacji: 5 lutego 2016, 14:20
Dieta bezglutenowa jest jedną z popularniejszych diet stosowanych przez znane osoby. Coraz więcej celebrytów przyznaje się do tego, że wyeliminowało ze swojego jadłospisu gluten, dzięki czemu czuje się i wygląda lepiej. Czy dieta bezglutenowa to tylko moda, która pozwala stracić na wadze?
Dieta bezglutenowa – produkty bezglutenowe – rodzinazdrowia.pl

Bezglutenowa dieta – dla kogo?

Traktowanie menu bezglutenowego jako diety, której zadaniem jest eliminacja wagi, nie jest dobrym rozwiązaniem. W większości przypadków produkty bezglutenowe mają porównywalną ilość kalorii do produktów tradycyjnych. Natomiast tego typu menu jest stosowane przez dietetyków przy różnego rodzaju chorobach m.in. przy celiakii, czyli chorobie o podłożu immunologicznym. Taki jadłospis musi być starannie opracowany przez dietetyka – tylko w takim wypadku będziemy mieli pewność, że organizm otrzyma wszystkie potrzebne mu składniki.

Celiakia – dieta

Czy dieta bezglutenowa jest modna? - rodzinazdrowia.plCeliakia jest często mylona z alergią pokarmową na gluten. Warto zatem pamiętać, że w przypadku tej pierwszej choroby mówimy o trwałej nietolerancji glutenu, która wiąże się z koniecznością zmiany sposobu żywienia. Jeśli dieta ma przynieść skutki, należy wraz z dietetykiem opracować specjalny jadłospis. Dieta przy celiakii opiera się na eliminacji produktów zawierających białko glutenowe. W pierwszej kolejności eliminowane są produkty zbożowe z pszenicy, jęczmienia i żyta. Oprócz wykluczenia z menu  produktów z glutenem, trzeba również wykreślić te produkty, w których gluten jest ukryty. Mowa tutaj m.in. o chipsach, płatkach zbożowych, a nawet majonezie czy proszku do pieczenia. Jak widać, dieta przy celiakii oznacza spore wyrzeczenia. Wiąże się ona również z większymi wydatkami na jedzenie. Żywność bezglutenowa jest droższa. Osoby chorujące na celiakię powinny zwracać szczególną uwagę na etykiety produktów oraz dbać o to, aby na opakowaniach znajdowały się znaczki w postaci przekreślonego kłosa.

Bezglutenowe produkty​

Naturalne bezglutenowe produkty to m.in. ryż, ziemniaki, soja, proso, kukurydza, tapioka, gryka, amarantus, maniok, soczewica, sago, fasola, sorgo oraz orzechy. Osoby stosujące dietę bezglutenową najczęściej same przygotowują sobie posiłki, ponieważ tylko wtedy mają pewność, że nie znajdują się w nich niebezpieczne dla ich zdrowia składniki. Do gotowania najlepiej używać produktów nieprzetworzonych, pamiętając że ukryty gluten znajduje się także m.in. w daniach gotowych. Menu pozbawione glutenu nie musi oznaczać konieczności rezygnacji ze słodkich przekąsek. W tej roli sprawdzi się m.in. miód, dżem i słodycze bezglutenowe.

Dieta bezglutenowa a nietolerancja pokarmowa u dzieci

O ile osoba dorosła nie powinna mieć większego problemu z przestrzeganiem diety, o tyle nietolerancja pokarmowa u dzieci jest często sporym wyzwaniem. Celiakia u dzieci daje typowe dla tej choroby objawy, czyli m.in. ból brzucha, luźne stolce, spadek wagi, wzdęcia, cienką i suchą skórę lub też wysypkę skórną. W takim przypadku należy pamiętać o samodzielnym przygotowaniu posiłków dla dziecka oraz uprzedzeniu o chorobie jego opiekunów w szkole lub przedszkolu. Dużą pomocą dla wszystkich osób chorujących na celiakię są specjalne fora internetowe, na których można podzielić się cennymi radami oraz skorzystać z bazy miejsc (restauracji, piekarni itp.) oferujących produkty bezglutenowe.

Dieta bezglutenowa bez tajemnic​

Spis produktów nie zawierających glutenu - rodzinazdrowia.plNa temat diety bezglutenowej powstało już wiele książek, jednak pamiętajmy, że żadna lektura nie zastąpi nam wizyty u dietetyka. Jeśli po wykryciu przez lekarzy celiakii będziemy próbowali samodzielnie ułożyć sobie jadłospis zawierający tylko bezglutenowe produkty, możemy narazić swoje zdrowie. W przypadku nietolerancji pokarmowej na gluten nie wystarczy jedynie usunąć z menu słodyczy oraz zbóż. Należy pamiętać także o tych produktach, które posiadają ukryty gluten. Jest to ważne zwłaszcza w przypadku występowania celiakii u dzieci, ponieważ to właśnie one nie zdają sobie sprawy z zagrożenia, jakie niesie za sobą spożycie choćby najmniejszej ilości glutenu. Dieta przy celiakii to spore wyzwanie, jednak jeśli będziemy ściśle przestrzegać zaleceń lekarzy i dietetyków, wtedy nasz komfort życia nie ulegnie zmianie.

 
 
Małgorzata Filek
 
Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót