Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaZdrowieUkład moczowy

Dieta w leczeniu chorób nerek

Właściwa dieta w chorobach nerek jako droga do zdrowia

Data publikacji: 21 marca 2016, 15:30
Wyróżnia się trzy główne typy zapalenia nerek: kłębuszkowe, odmiedniczkowe oraz śródmiąższowe. Choroby nerek leczy się farmakologicznie. Jednakże niebywale istotną rolę w przebiegu choroby odgrywa prawidłowa dieta.
Zapalenie nerek - rodzinazdrowia.pl

Zapalenie nerek a dieta

Rodzaj diety w dużej mierze zależy od typu schorzenia. Inna dieta jest potrzebna podczas leczenia niewydolności nerek, inna, gdy chodzi o kamicę nerkową, a jeszcze inna, gdy mówimy o zespole nerczycowym. Jakie są zatem zalecenia żywieniowe w przypadku różnych chorób nerek, co je różni, a co łączy?

Dieta na nerki – przewlekła niewydolność nerek

Naczelną zasadą jest unikanie spożywania nadmiaru białka. Nie musimy całkowicie wykluczać pokarmów bogatych w ten składnik, ale wybierać jedynie te, które zawierają białko pełnowartościowe, np. jajka i mleko. Białko nie tylko obciąża nerkę, lecz w dodatku nasila proces jej uszkadzania. Możemy stosować tłuszcze roślinne, zaś ograniczyć zwierzęce. Nasza dieta powinna być bogata w węglowodany, a więc owoce i warzywa.

Niewydolność nerek może doprowadzić do powstania obrzęków, gdyż chora nerka nie jest w stanie usuwać nadmiaru wody. Gdy cierpimy na obrzęki, trzeba ograniczyć ilość spożywanego sodu, a więc soli, konserw, kiszonek, produktów wędzonych itp. Zbyt duże stężenie potasu  w organizmie zmusza nas do zrezygnowania z bogatych w ten składnik pomidorów oraz ich przetworów, bananów, suszonych owoców, czekolady itp., gdyż niewydolna nerka nie usuwa nadmiaru potasu z organizmu. Przy zaawansowanej mocznicy, czyli przewlekłej niewydolności nerek, należy unikać ryb, cielęciny, płatków zbożowych, kasz, pieczywa razowego i napojów gazowanych. Istotne jest przyjmowanie dużej ilości płynów, zgodnie ze wskazówkami lekarza. Zaleca się również zaprzestanie spożywania produktów smażonych.

Dzięki unikaniu powyższych składników niewydolne nerki nie zostaną dodatkowo obciążone, a w efekcie chory uniknie groźnych dla zdrowia następstw.

Dieta przy chorobie nerek – kamica nerkowa

To najczęstsza choroba układu moczowego. Wyróżnia się kilka jej typów, w zależności od tego, z czego zbudowany jest kamień. Spośród kluczowych zaleceń w diecie przy kamicy nerkowej wyróżnia się następujące:

  • Bezwzględnie należy wykluczyć produkty zawierające elementy, które wchodzą w skład kamieni;
  • W kamicy moczanowej zaleca się spożywanie głównie potraw mlecznych oraz dużej ilości warzyw i owoców;
  • Chorując na kamicę szczawianową, należy spożywać produkty bogate w wapń i ograniczyć ilość szczawianów w pożywieniu;
  • Kamica fosforanowa pozwala na spożywanie mięs, ryb, kasz i makaronów;
  • Przy kamicy wapniowej należy unikać produktów bogatych w wapń oraz soli kuchennej.

Z kolei dieta dla chorych na zespół nerczycowy wymaga pełnowartościowego białka, ograniczenia soli i tłuszczów oraz jedzenia dużych ilości warzyw i owoców.

Niezależnie jednak od konkretnego rodzaju choroby, zarówno przy zapaleniu, jak i innych chorobach nerek najważniejszą zasadą jest picie dużej ilości płynów.

Kamila Mikołajczyk
 
Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót
Przeczytaj również