Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaArtykuły spożywcze

Dlaczego najlepszy ryż to ten nieoczyszczony?

Odmiany i skład ryżu. Dowiedz się, od czego jest zależna cena ryżu a także jakie odmiany ryżu są najzdrowsze

Data publikacji: 22 listopada 2016, 03:37
Ryż to bezglutenowe zboże o różnorodnym zastosowaniu spożywczym. Skład ryżu jest wyjątkowy: to źródło lekkostrawnych węglowodanów, witamin: E oraz z grupy B, potasu i innych mikroelementów. Składników tych jest najwięcej w mniej oczyszczonych ziarnach zboża.
Odmiany i rodzaje ryżu - rodzinazdrowia.pl

Cena ryżu a stopień jego oczyszczenia

Od stopnia oczyszczenia zależy nie tylko zawartość składników, tak cennych dla naszego zdrowia, ale też cena ryżu – więcej zapłacimy za odmiany pozbawione jedynie łuski nasiennej.

Odmiany ryżu

Pod względem wielkości i kształtu ziaren wyróżnia się następujące odmiany:

  • długoziarniste – ziarna o dł. ponad 6 mm mają wydłużony, smukły kształt; po ugotowaniu są najczęściej sypkie i puszyste;
  • średnioziarniste – ziarna są bardziej pękate, kleiste po ugotowaniu, osiągają dł. 5,2-6 mm;
  • krótkoziarniste – przypominają beczułki o dł. 5-5,2 mm, kleiste po ugotowaniu.

Wg innej klasyfikacji wyróżnia się ryż:

  • amerykański – śnieżnobiały jak hollywoodzki uśmiech;
  • arborio – włoski krótkoziarnisty, idealny na kleiki;
  • biały – najpopularniejszy i najbardziej oczyszczony;
  • basmati – najdroższy i najszlachetniejszy;
  • brązowy – pozbawiony tylko niejadalnej łuski, bogaty w mikroelementy i witaminy;
  • czarny (indonezyjski) – skarbnica antyutleniaczy, po ugotowaniu staje się fioletowy;
  • czerwony – o orzechowym aromacie;
  • jaśminowy – bardzo aromatyczny, idealny do dań słodkich.

Natomiast tzw. ryż dziki to nasiona trawy wodnej porastającej brzegi Missisipi; skarbnica antyutleniaczy o intensywnym aromacie i orzechowym smaku.

Dorota Kalinowska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Przeczytaj również