Dlaczego najlepszy ryż to ten nieoczyszczony?
Odmiany i skład ryżu. Dowiedz się, od czego jest zależna cena ryżu a także jakie odmiany ryżu są najzdrowsze
Data publikacji: 22 listopada 2016, 03:37
Ryż to bezglutenowe zboże o różnorodnym zastosowaniu spożywczym. Skład ryżu jest wyjątkowy: to źródło lekkostrawnych węglowodanów, witamin: E oraz z grupy B, potasu i innych mikroelementów. Składników tych jest najwięcej w mniej oczyszczonych ziarnach zboża.
Cena ryżu a stopień jego oczyszczenia
Od stopnia oczyszczenia zależy nie tylko zawartość składników, tak cennych dla naszego zdrowia, ale też cena ryżu – więcej zapłacimy za odmiany pozbawione jedynie łuski nasiennej.
Odmiany ryżu
Pod względem wielkości i kształtu ziaren wyróżnia się następujące odmiany:
- długoziarniste – ziarna o dł. ponad 6 mm mają wydłużony, smukły kształt; po ugotowaniu są najczęściej sypkie i puszyste;
- średnioziarniste – ziarna są bardziej pękate, kleiste po ugotowaniu, osiągają dł. 5,2-6 mm;
- krótkoziarniste – przypominają beczułki o dł. 5-5,2 mm, kleiste po ugotowaniu.
Wg innej klasyfikacji wyróżnia się ryż:
- amerykański – śnieżnobiały jak hollywoodzki uśmiech;
- arborio – włoski krótkoziarnisty, idealny na kleiki;
- biały – najpopularniejszy i najbardziej oczyszczony;
- basmati – najdroższy i najszlachetniejszy;
- brązowy – pozbawiony tylko niejadalnej łuski, bogaty w mikroelementy i witaminy;
- czarny (indonezyjski) – skarbnica antyutleniaczy, po ugotowaniu staje się fioletowy;
- czerwony – o orzechowym aromacie;
- jaśminowy – bardzo aromatyczny, idealny do dań słodkich.
Natomiast tzw. ryż dziki to nasiona trawy wodnej porastającej brzegi Missisipi; skarbnica antyutleniaczy o intensywnym aromacie i orzechowym smaku.
Dorota Kalinowska
Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Przeczytaj również
___________________________REKLAMA
___________________________________
Polecane artykuły
Miód – zdrowotny dar z ula
Artykuły spożywcze
Aloes – dobrodziejstwo soczystych liści
Artykuły spożywcze
Sekrety owoców morza
Artykuły spożywcze
Jak pić, by się napić?
Nawyki żywieniowe
Kilka słów o soku z brzozy
Zdrowa żywność
Mleko sojowe – alternatywa dla mleka krowiego
Artykuły spożywcze
Tofu na zdrowie
Artykuły spożywcze
Chore serce dziecka
Układ krwionośny
Jak nauczyć dziecko samodzielności?
Wychowanie
Czy da się zaplanować płeć dziecka?
Ciąża
Letnie aktywności a infekcje intymne
Układ moczowy
Kąsający problem, czyli jak skutecznie chronić się przed ugryzieniami owadów
Czas wolny