Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaNawyki żywieniowe

Domowy sommelier – z czym i jak pić wino?

Przedstawiamy rodzaje wina i omawiamy jak wybierać, podawać i pić wino. Sprawdź jakie wino pasuje do ryby

Data publikacji: 21 sierpnia 2016, 07:00
Tytułowy sommelier to nikt inny, jak specjalista w dziedzinie win, ich degustacji oraz sposobów podawania. Prawda jest taka, że we własnym domu czy też przy okazji spotkań towarzyskich, których jesteśmy organizatorami, nie potrzebujemy fachowej wiedzy zarezerwowanej dla ludzi zarabiających w ten sposób na życie. Wystarczy znać kilka podstawowych zasad mówiących, jak podawać wino – pozwolą nam one uniknąć faux pas, a nawet zabłysnąć wśród znajomych.
Rodzaje wina - jak pić wino - rodzinazdrowia.pl

Rodzaje wina

 Wyróżniamy trzy główne gatunki win:

  • czerwone,
  • białe,
  • i różowe.

Natomiast biorąc pod uwagę smak wina dzielimy na:

  • słodkie,
  • półsłodkie,
  • półwytrawne
  • i wytrawne.

Oczywiście każdy z nas ma swoje preferencje – wielu z nas nigdy nie przełknie wina słodkiego, inny nie zaakceptuje goryczy wytrawnego, a spora rzesza amatorów tego przepysznego trunku do końca swych dni pozostanie przy jednym jego kolorze. Niezależnie od podniebienia i gustu, trzeba wiedzieć  jak pić wino, jak je podawać i jak dobrać wino do konkretnej potrawy.

Z czym i jak pić wino czerwone?

Klasyczne czerwone wino o zdecydowanym smaku podajemy z reguły do mięs oraz twardych żółtych serów Jeżeli jednak jesteśmy w posiadaniu naprawdę dobrego, droższego czerwonego wina, warto delektować się nim bez posiłku czy – nie daj Boże – zagryzek. Pozwólmy, by ten wspaniały napój przepływał przez nasze usta i gardła niezakłócony żadnymi innymi smakami. Podobnie rzecz wygląda z winami słodkimi, niezależnie od koloru – dajemy im absolutną wyłączność.

Z czym i jak pić wino białe?

Oczywiście z odpowiednio dobranymi serami. Do win białych, a także różowych pasują sery z porostem białej pleśni oraz sery kozie. W ducie z białym winem sprawdzi się także ryba oraz lżejsze mięso. Jeżeli planujemy poczęstować swoich gości cielęciną, indykiem bądź kurczakiem, nalejmy im wina białego półwytrawnego. W połączeniu z rybą sprawdzi się wino białe słodkie, półsłodkie, a nawet wytrawne.

Jak podawać wino?

Białe wina zawsze podajemy schłodzone, czerwone wkładamy do lodówki na 10 – 15 minut przed podaniem, żeby mogło wydzielić wszystkie aromaty. Zawsze lepiej jest podać wino chłodniejsze niż zbyt ciepłe. Ważne są również zapachy, np. płyn użyty do mycia kieliszków lub tkanina, którą został wytarty może skutecznie zniszczyć eksplozję smaków wina, a nawet najmniej wprawiony smakosz tego trunku niczego nie poczuje, jeśli w pomieszczeniu będzie się unosił dym tytoniowy.

W czym pić wino?

Bez szaleństwa, domowy sommelier nie musi zaopatrywać się od razu w kilka rodzajów kieliszków do wina. Wystarczy, że będziemy pamiętali o jednej prostej zasadzie – kieliszek nie może być za mały. Proste, prawda? Sekret polega na tym, że wino potrzebuje przestrzeni, by mogło uwolnić wszystkie swoje walory smakowe, a my powinniśmy móc zakręcić nieco naczyniem, by napowietrzyć trunek. Tylko tyle i aż tyle!

Adam Bała

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Wczytywanie odpowiedzi i komentarzy.
Przeczytaj również