Gdy serce wybija zły rytm
Przyspieszone bicie serca, czyli tachykardia – objawy i leczenie naturalne serca
Spis treści:
- Czym jest przyspieszone bicie serca?
- Tachykardia – objawy
- Tachykardia – leczenie
- Tachykardia – leczenie naturalne
Czym jest przyspieszone bicie serca?
Tachykardia, czyli częstoskurcz to każde przyśpieszenie akcji serca powyżej 100 uderzeń na minutę. Warto przy tym pamiętać, że samo przyspieszenie rytmu serca nie musi świadczyć o tachykardii, pojawia się ona dopiero w momencie, gdy serce przekracza 100 uderzeń na minutę, a jego praca nie jest już miarowa i rytmiczna. Jeśli serce wręcz galopuje i nie może złapać właściwego rytmu, prawdopodobnie mamy do czynienia z tachyarytmią.
Tachykardia – objawy
Tachykardia sama w sobie jest objawem – nie jest chorobą. Prezentować się może jako uczucie kołatania w klatce piersiowej albo wręcz odczuwanie szybkiego bicia serca. Mogą jej towarzyszyć też inne objawy, takie jak:
- duszność,
- pocenie się,
- uczucie niepokoju,
- zawroty głowy,
- mrowienie w dystalnych częściach kończyn.
Tachykardia – leczenie
Leczenie tachykardii polega głównie na podawaniu choremu preparatów kardiologicznych, które mają za zadanie pozytywnie wpłynąć na pracę mięśnia sercowego, jednocześnie spowalniając tętno. Często stosowane są również leki antyarytmiczne. Kiedy leczenie farmakologiczne zawiedzie, a niestety zdarza się to stosunkowo często, lekarze przechodzą do leczenia chirurgicznego. Leczenie serca w tym wypadku polega na ablacji lub wszczepieniu kardiowetera-defibrylatora. Ablacja to zabieg mający powstrzymać częstoskurcz. Leczenie często przynosi pozytywne efekty.
Tachykardia – leczenie naturalne
Podstawą leczenia tachykardii jest leczenie farmaceutyczne lub leczenie chirurgiczne. Nie ma naturalnego sposobu na wyleczenie tej choroby, natomiast możemy dodatkowo wspomóc proces leczenia. W jaki sposób? Należy kontrolować właściwy poziom magnezu, który wpływa na prawidłową pracą serca. Warto zatem wzbogacić dietę o takie produkty jak: orzechy, fasolę strączkową, czekoladę czy warzywa o ciemnozielonych liściach, tj. kapusta, jarmuż, szpinak . Nie od dziś wiadomo bowiem, że odpowiednia dieta ma nieoceniony wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Edyta Wara-Wąsowska
___________________________REKLAMA
___________________________________