Gdzie szukać błonnika?
Co zawiera błonnik, czyli dieta bogata w źródła błonnika pokarmowego
Źródło błonnika pokarmowego, czyli błonnikowe ABC
Źródłem błonnika są przede wszystkim rośliny, spośród których największą jego zawartością cieszą się nasiona roślin strączkowych – fasola, bób, ciecierzyca, groch, soczewica i soja. Ponadto sporej ilości tej substancji dostarczają zboża oraz produkty z nich uzyskane. Jednak należy tu podkreślić, że mowa o pełnych ziarnach zbóż, bowiem przetworzone pozbawione są większości cennych składników. Spośród produktów zbożowych najwięcej błonnika mają kasze gryczana i jęczmienna, ryż brązowy, pieczywa żytnie, typu graham oraz pełnoziarniste, a także płatki zbożowe i otręby. Źródłem błonnika są również orzechy, zwłaszcza migdały.
Błonnik z ananasem jako źródło błonnika
Błonnik występuje także w owocach – na uwagę zasługują tutaj zwłaszcza jabłka, pomarańcze, grejpfruty czy ananasy. Dwa ostatnie owoce często wykorzystywane są w dietach odchudzających ze względu na ich podwójne działanie – grejpfruty obniżają poziom cukru we krwi zmniejszając uczucie głodu, a towarzysząca błonnikowi zawartemu w ananasie bromelaina przyspiesza przemianę materii i trawienie białek. Warto dodać, że wspomniany ananas jest znakomitym źródłem pektyny, która chroni organizm przed kamieniami żółciowymi, ma także działanie antynowotworowe.
Dieta bogata w błonnik a korzyści z niej płynące
Jeszcze do niedawna rola błonnika pokarmowego w diecie była niedoceniana. Jako że nie ulega on procesom trawiennym, uważano go raczej za substancję balastową, bez większego znaczenia dla organizmu. W ciągu kilku ostatnich lat przeprowadzono wiele badań, które dowiodły, że ma on pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Wymienia się szereg właściwości błonnika pokarmowego mających korzystny wpływ na zdrowie. Wśród nich są między innymi: zmniejszenie wchłaniania cholesterolu i glicerydów, obniżanie ciśnienia krwi, spowolnienie rozkładu węglowodanów czy zapobieganie nowotworom przewodu pokarmowego.
Gdzie szukać błonnika, czyli co zawiera błonnik
Obecnie często spotkać można produkty wzbogacone o błonnik, a najlepszym tego przykładem są wszelkiego rodzaju płatki śniadaniowe. Jednak należy zwrócić uwagę także na inne składniki tego typu produktów, bowiem zawierają one nie tylko błonnik, ale często również cukry i tłuszcze, co zmniejsza korzyści płynące z ich spożywania. Przetwarzanie produktów roślinnych najczęściej wiąże się z eliminowaniem z nich błonnika, dlatego warto zrezygnować z białego pieczywa na rzecz pełnoziarnistego, ciemnego, które dostarczy naszemu organizmowi tego cennego składnika. Jeśli w naszej diecie brakuje błonnika, możemy wspomóc organizm zażywając błonnik w tabletkach.
Agnieszka Wasiluk
___________________________REKLAMA
___________________________________