Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaWarzywa i owoce

Grejpfruty – witaminowa bomba

Grejpfrut a odchudzanie. Poznaj wszechstronne właściwości grejpfruta czerwonego i żółtego

Data publikacji: 27 kwietnia 2016, 11:18
Grejpfruty to owoce, których właściwości trudno przecenić. Wysoka zawartość błonnika przy niskiej kaloryczności sprawia, że grejpfruty są idealne dla osób dbających o linię. Dodatkowo zmniejszają uczucie głodu, obniżają poziom insuliny i przyspieszają metabolizm, przez co często są składnikami diet odchudzających. Błonnik regulujący pracę układu pokarmowego, którego w grejpfrutach jest stosunkowo dużo, sprawia, że owoce te zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita. Ponadto znane są z tego, że regulują ciśnienie krwi i korzystnie wpływają na pracę serca.
Właściwości grejpfruta – rodzinazdrowia.pl

Grejpfrut czerwony, czy żółty?

Obie odmiany grejpfrutów, zarówno czerwona, jak i żółta, zawierają podobne ilości składników odżywczych.

Grejpfruty są rezerwuarem takich składników jak:

  • Witamina C – zawarta w tych owocach czyni z nich doskonały sposób na podniesienie odporności,
  • Witamina A – potrzebna do poprawnego działania narządu wzroku oraz budowy tkanek kostnych,
  • Witamina B5 – odpowiedzialna za metabolizm białek, tłuszczów i węglowodanów,
  • Witamina B9, czyli kwas foliowy -  niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu i produkcji materiału genetycznego: DNA i RNA,
  • Flawonoidy – działają :
    • antywirusowo,
    • antybakteryjnie, 
    • przeciwzapalnie,
    • regulują poziom cukru we krwi, przez co polecane są diabetykom,
  • Potas – korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca i układu krwionośnego.

Odmładzające właściwości grejpfruta, czyli bogactwo antyoksydantów

Grejpfruty łagodzą podrażnienia błon żołądka i zmniejszają uczucie palenia, dlatego polecane są jako remedium na niestrawność. Mimo że grejfpruty są kwaśne, zawierają wiele zasadowych minerałów, które pomagają zrównoważyć kwasowość w żołądku, zwalczając tym samym nadkwaśność. Jako źródło beta-karotenu grejpfruty chronią przed infekcjami przewodu pokarmowego i oddechowego. Wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu, dlatego odgrywają istotną rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Ponadto zawierają znaczne ilości antyoksydantów, które redukują powstawanie wolnych rodników spowalniając procesy starzenia. Bogate w znane z właściwości antynowotworowych limonoidy, grejpfruty obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory skóry, płuc, piersi i jelita.

Grejpfrut na odchudzanie – kolejne właściwości grejpfruta

Zawartość sporej dawki witamin i mikroelementów to nie jedyne zalety grejpfrutów. Ze względu na niską zawartość kalorii i jednoczesne działanie przyspieszające metabolizm często włączane są do diety osób próbujących zrzucić zbędne kilogramy. Dodatkowo błonnik zawarty w grejpfrutach działa pobudzająco na pracę jelit.

Odchudzający efekt, według założeń niektórych diet, ma spożywanie połówki grejpfruta przed każdym posiłkiem. Dzięki alkalicznym właściwościom, grejpfruty są także znakomitym składnikiem diet oczyszczających. Wybierając grejpfruty, zwracajmy uwagę na ich wygląd – najlepsze są te o intensywnym kolorze i spłaszczonych końcach.

Agnieszka Wasiluk

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Wczytywanie odpowiedzi i komentarzy.
Przeczytaj również