Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaArtykuły spożywcze

Grzyby – skarby jesieni

Grzyby jadalne to wiele gatunków różnych grzybów. Na co uważać, kiedy je zbieramy?

Data publikacji: 28 stycznia 2016, 08:53
Kojarzona z deszczem i pluchą jesień ma też swoje piękniejsze oblicze. To pora roku, podczas której na targu królują dorodne, czerwone jabłka, pękate dynie, fioletowe śliwki i bakłażany, a przede wszystkim aromatyczne grzyby. Wszystkie te produkty z powodzeniem można wykorzystać w kuchni, pichcąc rozgrzewające potrawy. Wrzesień i październik to miesiące pachnące najbardziej charakterystycznymi symbolami złotej polskiej jesieni. Grzyby, gdyż o nich tutaj mowa, to podstawowy składnik polskiej kuchni, goszczący na naszych stołach od wielu wieków. Często niedoceniane, nie muszą być wcale niezdrowe i ciężko strawne. Wszystko zależy od sposobu ich przyrządzania.
grzyby jadalne

Grzyby jadalne​

Jesienią miłośnicy grzybobrania na pewno nie mogą narzekać. Jeśli tylko trochę popada, to lasy stają się pełne grzybów. Prawdziwki czy podgrzybki to prawdziwe rarytasy wśród grzybów. Najbardziej znany z podgrzybków to podgrzybek złotawy. Jego smak cenią znawcy tematu.

Jesienią wyrastają również opieńki i maślaki. Są świetnym elementem potraw, np. przepysznych grzybów ze śmietaną. Możemy z nich przygotować również przetwory, które idealnie sprawdzą się podczas całego roku. Wspaniale też smakują kanie i rydze.

Grzyby to także podstawa wielu potraw świątecznych, np. tradycyjnej zupy grzybowej czy uszek z grzybowym farszem do barszczyku.

Zbieraj grzyby z rozwagą

Polska to fenomen w skali europejskiej, jeśli chodzi o zbieranie grzybów. W naszym kraju występuje ponad 4,5 tys. gatunków grzybów. Już setki lat temu nasi przodkowie wykorzystywali niektóre z nich jako istotny składnik wielu tradycyjnych polskich potraw. Ta piękna tradycja trwa do dziś, jednak musimy pamiętać, żeby grzyby zbierać z głową, ponieważ nie wszystkie z nich są jadalne.

Muchomor sromotnikowy, którego łatwo pomylić z kanią, może spowodować śmierć. Należy mieć świadomość, że nieznajomość grzybów może doprowadzić do poważnego uszczerbku na zdrowiu, a nawet śmierci. Dlatego przed grzybobraniem warto sięgnąć po „Przewodnik grzybiarza” lub zajrzeć do ministerialnego wykazu grzybów jadalnych (Ministerstwo Zdrowia – załączniki nr 1 i 2 do rozporządzenia z dnia 17 maja 2011 roku).

Emilia Seweryn

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Przeczytaj również