Grzyby – skarby jesieni
Grzyby jadalne to wiele gatunków różnych grzybów. Na co uważać, kiedy je zbieramy?
Grzyby jadalne
Jesienią miłośnicy grzybobrania na pewno nie mogą narzekać. Jeśli tylko trochę popada, to lasy stają się pełne grzybów. Prawdziwki czy podgrzybki to prawdziwe rarytasy wśród grzybów. Najbardziej znany z podgrzybków to podgrzybek złotawy. Jego smak cenią znawcy tematu.
Jesienią wyrastają również opieńki i maślaki. Są świetnym elementem potraw, np. przepysznych grzybów ze śmietaną. Możemy z nich przygotować również przetwory, które idealnie sprawdzą się podczas całego roku. Wspaniale też smakują kanie i rydze.
Grzyby to także podstawa wielu potraw świątecznych, np. tradycyjnej zupy grzybowej czy uszek z grzybowym farszem do barszczyku.
Zbieraj grzyby z rozwagą
Polska to fenomen w skali europejskiej, jeśli chodzi o zbieranie grzybów. W naszym kraju występuje ponad 4,5 tys. gatunków grzybów. Już setki lat temu nasi przodkowie wykorzystywali niektóre z nich jako istotny składnik wielu tradycyjnych polskich potraw. Ta piękna tradycja trwa do dziś, jednak musimy pamiętać, żeby grzyby zbierać z głową, ponieważ nie wszystkie z nich są jadalne.
Muchomor sromotnikowy, którego łatwo pomylić z kanią, może spowodować śmierć. Należy mieć świadomość, że nieznajomość grzybów może doprowadzić do poważnego uszczerbku na zdrowiu, a nawet śmierci. Dlatego przed grzybobraniem warto sięgnąć po „Przewodnik grzybiarza” lub zajrzeć do ministerialnego wykazu grzybów jadalnych (Ministerstwo Zdrowia – załączniki nr 1 i 2 do rozporządzenia z dnia 17 maja 2011 roku).
Emilia Seweryn
___________________________REKLAMA
___________________________________