Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaKuchnia

Jak grillować, żeby nie zaszkodzić naszej wątrobie?

Przepis na zdrowe i bezpieczne grillowanie

Data publikacji: 25 maja 2016, 11:57
Tłusto, kalorycznie i przede wszystkim niezdrowo. Osoby, które patrzą na grill przez pryzmat tych określeń, przekonują, że tego typu kuchnia to przekleństwo dla zdrowia i sylwetki. Wszystkim miłośnikom grillowania pod chmurką spieszymy z pocieszeniem – dobre nawyki oraz odpowiedni wybór produktów mogą sprawić, że jedzenie będzie nie tylko pyszne, lecz także zdrowe. Pomoże w tym kilka prostych wskazówek.

Pierwszy krok higiena

Nie myśl tylko o tym, co jesz. Równie ważne jest bezpieczne – czyli przede wszystkim higieniczne – przygotowywanie posiłków. Umyte ręce przed rozpoczęciem grillowania to absolutny obowiązek. Pamiętaj, że grill to przyjemność zarezerwowana przede wszystkim na letnie dni i najczęściej organizuje się go na zewnątrz. To nie wymówka! O wodzie do przemycia rąk można pomyśleć znacznie wcześniej i zabrać ją ze sobą w plastikowej butelce.

Jaki sprzęt?

Najchętniej korzystamy z grillów węglowych, aczkolwiek to elektryczne można uznać za najbezpieczniejsze. Są nieco droższe, jednak przygotujemy na nich każdy typ mięsa, a wszystkie potencjalne związki rakotwórcze zostają wyeliminowane. Przed zakupem grilla, niezależnie od jego rodzaju, należy sprawdzić czy posiada certyfikat bezpieczeństwa.

Dopieczone mięso i obowiązkowe tacki

Korzystajmy z papierowych tacek i folii aluminiowej. Plastik po podgrzaniu może bowiem uwalniać szkodliwe toksyny. Samo mięso przed zjedzeniem powinno być dobrze dopieczone. Czasami sięgamy po nie zbyt wcześnie, co nie jest dobre dla organizmu niedopieczone mięso może być siedliskiem niebezpiecznych dla zdrowia bakterii. Chociaż skórka wygląda naprawdę smakowicie, zawiera jednak sporo tłuszczu. Dlatego lepiej rozkoszować się mięsem bez niej – to znacznie zdrowsze.

Co grillować?

A co wrzucać do sklepowego koszyka? Kiełbasa i karkówka królują na polskim ruszcie, jednak lepszym wyborem będą ryby i chude mięsa. Mają o wiele mniej kalorii, a odpowiednio przyrządzone i doprawione smakują równie wybornie. Przyprawy to coś, czego nie powinniśmy się bać. Zioła, takie jak gorczyca, goździki lub oregano, będą bardzo dobrym dodatkiem. Stosować warto również marynaty – sprawiają, że smak mięsa jest głębszy. Grillowane potrawy są niestety bardzo tłuste, więc popijaj je orzeźwiającą wodą zamiast zimnym piwem lub innym napojem z procentami. Ograniczysz w ten sposób liczbę dostarczanych organizmowi kalorii.

Grillowanie – raz na jakiś czas – nie musi być szkodliwe dla naszej wątroby. Wystarczy robić to z głową i... czystymi rękami. Powodzenia!

Katarzyna Cicha

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót
Przeczytaj również