Jak nie dopuścić do powstania próchnicy?
Próchnica – powszechna choroba uzębienia
Przyczyny i objawy próchnicy
Główną przyczyną powstawania próchnicy jest płytka bakteryjna (inaczej płytka nazębna) – charakterystyczny nalot, spowodowany niewłaściwą dietą, bogatą w pokarmy o dużej zawartości cukru (pamiętajmy, że cukier może występować w różnej formie, np. jako syrop glukozowo-fruktozowy!) i niedostateczną pielęgnacją.
Pierwszym objawem próchnicy jest tzw. plama próchnicowa – charakterystyczny biały ślad na szkliwie, mogący z czasem zmienić kolor na ciemniejszy. Próchnicy towarzyszy także nieświeży oddech. W niektórych przypadkach może wystąpić nadwrażliwość na wysokie lub niskie temperatury pokarmów oraz napojów oraz dyskomfort podczas szczotkowania zębów.
Leczenie oraz zapobieganie próchnicy
Leczenie próchnicy zależy od stanu, w jakim znajdują się zęby. Im później trafimy do dentysty, tym leczenie będzie obejmowało większą ilość zębów, a co za tym idzie, będzie dłuższe. W każdym dotkniętym próchnicą zębie dentysta usuwa chorą tkankę i w jej miejscu umieszcza wypełnienie. Jeżeli proces próchniczy jest zaawansowany, choroba dociera do głębszych warstw zęba i może być konieczne leczenie kanałowe, a czasem nawet usunięcie zęba. Podstawą zapobiegania próchnicy jest regularna kontrola uzębienia w gabinecie stomatologicznym oraz usunięcie cukru z diety. Najlepiej wyeliminować cukry proste (glukoza, fruktoza) i zastąpić je złożonymi węglowodanami. Należy jednak pamiętać, że nawet one mogą wywołać próchnicę. Nic nie zastąpi jednak regularnej i starannej higieny jamy ustnej – najlepiej, gdy nie ogranicza się ona do szczotkowania zębów rano i wieczorem. Warto myć zęby po każdym posiłku, zwłaszcza po tym bogatym w cukry. Nie zapominajmy również o stosowaniu nici dentystycznej. Właściwa pielęgnacja połączona z regularnymi przeglądami uzębienia u dentysty pomoże nam uniknąć próchnicy.
Paulina Tarachowicz
___________________________REKLAMA
___________________________________