Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaArtykuły spożywcze

Jak przygotować zdrowe i pyszne domowe lody?

Alternatywa dla gotowych lodów

Data publikacji: 25 maja 2016, 11:47
Wiadomo, że jedną z największych atrakcji lata są… lody. Jeśli jednak martwisz się, że są tuczące i niezdrowe, przy pomocy kilku drobnych sztuczek będziesz mogła, wraz z dziećmi, zajadać się nimi dowoli. Oto kilka sposobów na zdrowe lodowe szaleństwo.

Czy potrzebne są jakieś urządzenia?

Tak – zamrażarka! Co prawda, na rynku dostępne są maszynki do robienia lodów, które utrzymują stałą temperaturę i mieszają masę, by była puszysta, jednak wcale nie musisz takiej mieć, by zrobić pyszne lody. Wystarczą specjalnie do tego przeznaczone pojemniczki, które kupisz w każdym sklepie czy stoisku z wyposażeniem kuchennym i to za kilka złotych za cały komplet. Do większych porcji niż takie na patyku wystarczy miska ze szczelną pokrywką.

Najprostsze i najzdrowsze

Dobrze jest mieć silikonowe, podłużne pojemniczki o kształcie klasycznych wodnych lodów. Wówczas, wystarczy tylko kupić kilka soków owocowych o różnych smakach, wymieszać je według własnego gustu i zamrozić – ugaszą pragnienie i zaspokoją apetyt na lody, a przy tym wcale nie musisz ich ograniczać dzieciom.

Drugi łatwy, a przy tym bardzo ekonomiczny i jeszcze zdrowszy niż soki (bez cukru!) sposób, to zmiksowanie blenderem sezonowych owoców i zamrożenie ich w formie lodów na patyku. Można dodać odrobinę kremówki lub uzupełnić naturalnym jogurtem – będą lekko chrupiące, naturalnie aromatyczne i słodkie.

Domowa manufaktura

Jeśli oczekujesz czegoś bardziej wyrafinowanego, możesz zrobić naturalne, domowe lody w wersji na bogato. Sorbet stanie się prawdziwym sorbetem, jeśli podczas zamrażania, co jakiś czas otworzysz pudełko i zamieszasz zamarzającą masę – uzyska wtedy lżejszą konsystencję. Natomiast śmietankowe lody zrobisz mieszając szklankę mleka z 2 szklankami kremówki i szklanką cukru. Podgrzej składniki do uzyskania jednorodnej masy. Gdy ostygnie, dodaj ubite na masę żółtka i znów podgrzej wszystko, aż zgęstnieje. Nie dopuść do zagotowania! Po ostudzeniu dolej szklankę kwaśnej śmietany, wymieszaj i włóż całość do zamrażarki. Następnie, co godzinę lub dwie, mieszaj, by uzyskać kremową konsystencję. Takie lody, to już prawdziwa rozpusta!

Monika Simińska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót