Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaZdrowa żywność

Jaki wpływ mają orzechy na kondycję mózgu?

Właściwości orzechów włoskich

Data publikacji: 29 lutego 2016, 15:25
Orzech włoski (łac. Junglans regia) to bardzo popularne w naszej szerokości geograficznej drzewo, które – jak sama nazwa wskazuje – pojawiło się na naszych terenach dzięki Rzymianom. Mimo że specjaliści od żywienia bardzo często wymieniają orzechy włoskie wśród najzdrowszych przekąsek, wciąż warto podkreślać ich wpływ na kondycję naszego organizmu, a przede wszystkim na mózg.
Właściwości orzechów włoskich - orzechy właściwości - rodzinazdrowia.pl

Orzechy a dieta - dużo kalorii, ale i dużo zdrowia

Mimo wysokiej kaloryczności, orzechy nie stanowią zagrożenia dla naszej wagi – ze względu na dużą zawartość błonnika, powodują bowiem szybkie uczucie sytości. Wiążą także metale ciężkie w przewodzie pokarmowym, co zapobiega ich wchłonięciu.  Przede wszystkim jednak orzechy włoskie są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – niezbędnego elementu prawidłowej diety. Poza tym obniżają poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Wystarczą 3 orzechy, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na kwasy omega-3.

Orzechy w diecie – pamięć i koncentracja

Wspomniana wyżej wysoka zawartość kwasów omega-3, a także fosforu i magnezu powodują, że orzechy włoskie wyjątkowo dobrze wpływają na układ nerwowy, w tym mózg. Poprawiają pamięć, koncentrację, ułatwiają kojarzenie faktów, a więc pomagają w nauce i pracy. Wszystkie te elementy mają bowiem wpływ na szybkość przekazywania impulsów między neuronami oraz stymulują tworzenie się nowych połączeń w mózgu. Regulują także sen, wpływając na poziom melatoniny. Wynika z tego, że nie tylko układ nerwowy korzysta z ich właściwości.

Jedzenie orzechów a kondycja organizmu

Znajdujące się pod skorupką cudowne wartości odżywcze korzystnie wpływają na sporo parametrów, układów i organów naszego ciała. Mimo wysokiej kaloryczności, orzechy włoskie mogą wspomagać odchudzanie (niski indeks glikemiczny, duża zawartość dobrego tłuszczu). Bogate w witaminę A i E, a także koenzym Q10, poprawiają kondycję naszej cery. Z kolei zawartość antybakteryjnego cynku może wspomóc leczenie cery trądzikowej. Znajdująca się w ich składzie arginina wpływa na profilaktykę chorób serca, a kwas fenolowy i elagowy unieszkodliwiają substancje rakotwórcze.

Magdalena Bednarowicz

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Przeczytaj również