Jedz makaron i chudnij! Wartości odżywcze makaronu
Makaron a zdrowie, czyli jak wykorzystać wartości odżywcze makaronu w diecie
Dietetyczny makaron, czyli jakie rodzaje makaronu wybrać na diecie
Kaloryczność makaronu zależy przede wszystkim od typu mąki, z której został zrobiony. Warto sięgać po makarony razowe, pełnoziarniste, najlepiej z pszennej mąki durum. W odróżnieniu od makaronów ze zwykłej pszenicy, makarony na bazie twardej pszenicy durum są bogate w białka, zawierają całą gamę mikro- i makroelementów, błonnik oraz mnóstwo właściwości odżywczych, a także – co istotne – mają niski indeks glikemiczny. Ponadto dietetyczny makaron z mąki durum nie skleja się i ma lepszy smak. Pod względem niskiej kaloryczności, lepszym wyborem będą makarony bezjajeczne.
Makaron a zdrowie, czyli wartości odżywcze dla organizmu
Wszystkie wymienione wyżej zalety składają się na to, że osoby opierające swą dietę na produktach o niskim IG łatwiej chudną i utrzymują szczupłą sylwetkę. Makaron eliminuje na dłuższy czas uczucie głodu, dostarczając organizmowi zrównoważoną porcję energii. Dobra figura i prawidłowa waga to nie wszystkie zalety makaronu. Błonnik zawarty w makaronie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego. Fosfor, mangan, potas, żelazo, magnez oraz witaminy z grupy B pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, zmniejszając przy tym ryzyko zawału serca.
Jednak efekty i korzyści płynące z jedzenia makaronu zależą w dużej mierze od zastosowanych przepisów kulinarnych. Przyprawiając pastę zdrowymi tłuszczami w postaci orzeszków piniowych, oliwy z oliwek oraz dodając do makaronu sezonowe warzywa, zwiększamy wartość odżywczą naszych dań i sprawiamy, że są one zdrowsze. Jeśli makaron ma stanowić podstawę wysokowęglowodanowego dania głównego, warto ograniczyć jego spożywanie do jednego takiego dania w tygodniu. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest włączenie makaronu do niskokalorycznych sałatek – wtedy będziemy mogli sobie pozwolić nawet na cztery porcje makaronu w tygodniu.
Jak prawidłowo gotować makaron?
Niezależnie od wybranego typu makaronu, należy go ugotować al dente, to znaczy tak, aby pozostał sprężysty, jędrny, a nawet odrobinę twardy. Taki sposób gotowania sprawi, że makaron zachowa więcej wartości odżywczych, będzie smaczniejszy oraz pomoże utrzymać nienaganną sylwetkę.
___________________________REKLAMA
___________________________________