Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaZdrowieNarządy wewnętrzne

Kamica żółciowa i zalecana dla tej choroby dieta

Jak ważna jest dieta w kamicy żółciowej? Poznaj przykładowe przepisy na dietę w kamicy żółciowej

Data publikacji: 22 lutego 2016, 12:51
Kamica żółciowa to choroba, w której dieta jest bardzo istotna. Ma to związek nie tylko z samym wyleczeniem pacjenta, ale też z jego dobrym samopoczuciem. Czym jest kamica żółciowa oraz jaką w jej przypadku stosuje się dietę? Poniżej najważniejsze informacje.
Kamica żółciowa - dieta w kamicy żółciowej – rodzinazdrowia.pl

Czym jest kamica żółciowa, jakie są jej przyczyny i objawy

U zdrowych osób cholesterol, barwniki i białka są rozpuszczone w żółci. Gdy jednak ich stężenie jest zbyt wysokie, wytrącają się z żółci. Kamicę żółciową (nie mającą jednak nic wspólnego z kamicą nerkową) tworzą powstające w efekcie złogi różnych substancji chemicznych (tak jak wcześniej wspomnianych: cholesterolu, barwników i białek), które odkładają się w pęcherzu żółciowym. Możliwość zachorowania na tę chorobę wzrasta z wiekiem, a sprzyja temu: siedzący tryb życia, otyłość, cukrzyca, predyspozycje genetyczne, branie niektórych leków oraz przebyte infekcje, schorzenia i operacje układu pokarmowego. Na kamicę żółciową statystycznie częściej zapadają kobiety. Choroba długo może nie dawać żadnych objawów. Potem pojawia się tzw. kolka żółciowa (nagły, ostry ból w nadbrzuszu promieniujący do prawego barku lub pojawiający się między łopatkami). Ból (trwający od kilkunastu minut do kilku godzin) występuje po zjedzeniu obfitego i tłustego posiłku, z którego trawieniem składników organizm ma po prostu problemy. Mogą pojawić się nudności i wymioty.

Dieta w kamicy żółciowej – dlaczego jest istotna?

Przy kamicy żółciowej dieta wspomagająca leczenie farmakologiczne jest niezwykle ważna. W każdym przypadku odpowiednia dieta pozwala zregenerować pęcherzyk żółciowy, ułatwia trawienie oraz polepsza samopoczucie chorego. Przy kamicy żółciowej stosuje się dietę ubogą w tłuszcze i bogatą w węglowodany. Nie wolno też przeciążać organizmu ciężkimi potrawami. Należy jeść często i mało. Ponadto, najlepiej zrezygnować z gotowej i mocno przetworzonej żywności oraz urozmaicić posiłki większą ilością świeżych warzyw, owoców, kasz i ciemnego chleba. Zakazany jest majonez, margaryny, smalec, tłuste mięsa i ostre przyprawy. Czasem – przy zaawansowanej chorobie – konieczny jest jednak zabieg chirurgiczny polegający na usunięciu pęcherzyka żółciowego (metodą tradycyjną lub laparoskopową).

Kamica żółciowa a dieta – przepisy - gdzie znaleźć przykładowe?

O odpowiedniej diecie na pewno poinformuje nas lekarz, może zaleci też wizytę u dietetyka. Innym źródłem informacji może być Internet, gdzie często lekarze i sami pacjenci dzielą się swoimi radami i doświadczeniami.

Dominika Nowak
Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót