Kieliszkiem w wątrobę
Marskość wątroby a choroba alkoholowa. Objawy i przyczyny marskości wątroby
Wpływ alkoholu na wątrobę
Alkoholowa choroba wątroby rozwija się w wyniku nadużywania alkoholu etylenowego. Wątroba jest głównym organem odpowiedzialnym za metabolizm etylenu. Dokładny mechanizm powstawania marskości wątroby nie jest w pełni znany. Proces usuwania alkoholu z organizmu powoduje powstanie stresu oksydacyjnego, czyli stanu braku równowagi między wolnymi rodnikami a antyoksydantami. Równie istotne jest toksyczne działanie aldehydu octowego. W efekcie zdrowe komórki wątroby są zastępowane włóknami tkanki łącznej, które upośledzają funkcje metaboliczne organu.
Marskość wątroby – objawy
Wątroba nie jest unerwiona, więc nie boli. Pojawienie się bólu oznacza, że organ uległ powiększeniu i może naciskać na otaczającą go unerwioną torebkę wątrobową. U osób z problemem alkoholowym dochodzi do stłuszczenia wątroby. Gromadzone krople tłuszczu wypełniają komórki. Jednak początkowo rozwijająca się marskość nie daje żadnych objawów. Najpierw chory odczuwa ciągłe zmęczenie, traci apetyt i chudnie. Pojawiają się bóle brzucha, z czasem wodobrzusze, powiększeniu ulega śledziona, z kolei pomniejszeniu ulegają jądra i jajniki.
Marskość wątroby – przyczyny
Poza uzależnieniem od alkoholu, przyczyn marskości wątroby może być kilka. Bardzo często jest ona konsekwencją zakażenia wirusem zapalenia wątroby typu B i C (WZW). Około 20% zakażonych przechodzi przewlekłe zapalenie miąższu wątroby. Związane z tym uszkodzenia powodują powstawanie zwłóknień. Również niektóre choroby genetyczne prowadzą do marskości. Leczenie uszkodzeń spowodowanych chorobą alkoholową wymaga przede wszystkim całkowitej abstynencji chorego, a więc skorzystania z pomocy specjalistów z poradni leczenia uzależnień.
___________________________REKLAMA
___________________________________