Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaZdrowa żywność

Kilka słów o soku z brzozy

Jakie są właściwości soku z brzozy? Czy jest zdrowy? Opisujemy cechy soku z brzozy

Data publikacji: 28 stycznia 2016, 09:22
Sok z pnia brzozy, znany także jako oskoła, to panaceum na wiele dolegliwości, łagodzi on m.in. bóle reumatyczne i objawy choroby wrzodowej, a w medycynie ludowej stosowany jest jako lek przeciwnowotworowy. Co warto więc wiedzieć o dobroczynnym soku z brzozy?
sok z brzozy

Spis treści:

Bogaty skład soku brzozowego​

Sok z brzozy to prawdziwa bomba witaminowa, która doda nam zdrowia i witalności. Już szklanka soku z brzozy uzupełni zapotrzebowanie na potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, miedź, aminokwasy, witaminy z grupy B, witaminę C oraz sole mineralne.

Sok z pnia, pączków czy liści?​

Najcenniejszy jest sok pozyskiwany z pnia brzozy (oskoła), gdyż zawiera on wówczas najwięcej witamin i soli mineralnych. Jednak właściwości lecznicze ma także sok wyciśnięty z liści czy dojrzewających pączków brzozy. Sok z liści brzozy pomaga przy leczeniu stanów reumatoidalnych. Z kolei wyciąg uzyskiwany z dojrzewających pączków brzozy działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo.

Właściwości lecznicze soku z brzozy:​

  • łagodzi bóle reumatyczne, a w szczególności ból związany z uszkodzeniem nerwu kulszowego (sok z liści brzozy);
  • zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych – stymuluje proces filtracji w przewodach moczowych, przyśpiesza wydalanie moczu i złogów;
  • wzmacnia odporność (oskoła);
  • według medycyny ludowej zapobiega powstawaniu raka, a szczególnie raka płuc (dlatego picie oskoły zaleca się palaczom);
  • wspomaga walkę z grypą – sok z pączków brzozy może pomóc w zbiciu wysokiej temperatury, złagodzić bóle mięśniowe, gardła i kości;
  • łagodzi dokuczliwe objawy chorób układu pokarmowego związanych np. z wrzodami żołądka lub nieżytem przewodu pokarmowego;
  • wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, m.in. zapobiega zakrzepicy i chorobom niedokrwiennym serca;
  • uzupełnia niedobory witamin i minerałów przy anemii;
  • zwiększa wrażliwość na insulinę, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega miażdżycy;
  • łagodzi dolegliwości bólowe;
  • zmniejsza apetyt oraz ułatwia spalanie tłuszczów, dzięki czemu wspomaga odchudzanie.

Znany i wykorzystywany od wieków sok z brzozy jest smaczny, naturalny i – co najważniejsze – bardzo zdrowy.

Emilia Seweryn

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Przeczytaj również