Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaZdrowieUkład moczowy

Mocznica, czyli przewlekła niewydolność nerek

Mocznica – przyczyny, objawy, leczenie. Jaka jest najlepsza dieta na mocznicę nerkową?

Data publikacji: 29 lutego 2016, 13:46
Przewlekła niewydolność nerek (inaczej mocznica, uremia) to wieloobjawowy zespół chorobowy, w wyniku którego zmniejszeniu ulega liczba czynnych nefronów. Jest to grupa wielonarządowych dolegliwości i objawów, które są następstwem uszkodzenia narządów przez gromadzące się substancje toksyczne. Ich wzrost powoduje upośledzenie przesączania kłębuszków nerkowych. Mocznica objawia się na wiele sposobów. Początkowo powoduje osłabienie, zmiany na skórze, a także zaburza prawidłowe działanie każdego układu organizmu, aby ostatecznie doprowadzić do głębokiej śpiączki.
mocznica objawy - rodzinazdrowia.pl

Spis treści:

Leczenie mocznicy

Leczenie uremii jest bardzo trudne i wymaga specjalistycznej opieki. Niestety zazwyczaj bywa mało efektywne. W początkowej fazie lekarze podejmują próbę poprawienia ogólnej kondycji chorego przez:

  • zmniejszenie białkomoczu i hiperlipidemii,
  • zwalczanie nadciśnienia tętniczego i kwasicy metabolicznej,
  • regulację elektrolitów.

Niekiedy podejmuje się zabiegi zastępujące czynność nerek, takie jak dializa otrzewnowa lub hemodializa. W trudnych przypadkach chorą nerkę należy przeszczepić.

Mocznica nerkowa – przyczyny

Wszystkie choroby prowadzące do zniszczenia miąższu nerkowego oraz zmiany naczyniowe mogą doprowadzić do niewydolności nerek. Należą do nich: nefropatia cukrzycowa i nadciśnieniowa, zwężenie tętnicy nerkowej, choroby naczyń, wielotorbielowatość nerek, a także nowotwory układu moczowego. Utrudnienie odpływu moczu rzadziej skutkuje mocznicą, która może natomiast wywołać wstrząs anafilaktyczny lub sepsa. Zapobieganiu mocznicy pomoże unikanie zapalenia nerek i zakażenia dróg moczowych, a w przypadku ich wystąpienia skuteczne leczenie.

Mocznica nerkowa a dieta

W leczeniu przewlekłej niewydolności nerek istotna jest dieta chorego. Jej podstawą jest ograniczone spożycie białka. W diecie nie może go zabraknąć, jednak przewagę powinny stanowić tłuszcze roślinne i węglowodany. Ważne jest również kontrolowanie spożycia soli, a więc unikanie produktów wędzonych i konserw. Zaleca się rezygnację z mięsa, a także wzbogacenie posiłków w warzywa i owoce. Potrawy powinny być lekkostrawne. Należy unikać posiłków, które wymagają smażenia lub pieczenia.

Magdalena Bednarowicz
 
Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót