Najważniejsze zielone warzywa, które warto włączyć do naszej diety
Które zielone warzywa powinno się jeść najczęściej i najwięcej?
Właściwości warzyw – w czym tkwi siła?
Prozdrowotne właściwości warzyw nie pozostawiają żadnych wątpliwości. Co do tego wszyscy naukowcy, badacze i żywieniowcy są zgodni. Jakie korzyści może wyciągnąć nasz organizm dzięki jedzeniu warzyw? Jak zostało już wspomniane, wśród właściwości warzyw godne wyróżnienia są te wzmacniające naszą krew. Warto też wspomnieć, że zielone warzywa doskonale odświeżają oddech, mają działanie przeciwutleniające (a co za tym idzie, przeciwnowotworowe oraz odmładzające), wspomagają wątrobę, a także łagodzą stany zapalne.
Superfood, czyli brokuły i ich wartość odżywcza
Brokuły zyskały miano prawdziwego superfood, czyli żywności o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Z jakiego powodu tak się stało i jaka jest wartość odżywcza brokułów? Swoją niezwykłą sławę warzywo to zawdzięcza wysokiej zawartości antyoksydantów oraz substancji o silnym działaniu antynowotworowym. Dodatkowo, brokuły są niskokaloryczne, stąd też są doskonałą propozycją dla osób dbających o linię. Mogą stanowić świetny składnik zielonego smoothie, doskonały dodatek do obiadu czy też bazę pysznej sałatki. Inspiracji na przepisy z brokułem jest naprawdę mnóstwo!
Jakie warzywa jeść?
Lista zielonych warzyw, które powinniśmy jeść, jest dość długa, ale to dobrze, bo oznacza to, że mamy szeroki wybór. Jeśli nie jesteśmy w stanie przełknąć szpinaku (czasami to pokłosie przedszkolnych, nieciekawych doświadczeń z tym warzywem), wciąż możemy wybierać wśród ogromu pozostałych propozycji (np. jarmużu, roszponki, rukoli, brokułów, natki pietruszki czy kiełków). Odpowiedź na pytanie, jakie warzywa jeść, jest więc prosta – każde! Im więcej i bardziej różnorodnie, tym lepiej dla naszego zdrowia i ciała.
Magdalena Olańska
___________________________REKLAMA
___________________________________