Nie lubisz podrobów? Warto się do nich przekonać!
Wartości odżywcze podrobów
Data publikacji: 12 października 2016, 05:05
Podroby u wielu osób nie budzą entuzjazmu – kojarzą się z tzw. jedzeniem „z niższej półki”, w dodatku nie prezentującym się najlepiej na talerzu. Tymczasem popularność podrobów wzrasta – i słusznie!
Serca, płuca i ozorki
Mówiąc wprost, podroby to jadalne wnętrzności zwierząt. Pozyskujemy je od zwierząt hodowlanych, czyli przede wszystkim krów, baranów czy cieląt. Mają wiele odsłon – możemy wykorzystać je jako farsz, sporządzić z nich pasztet, zapiekać, smażyć, dusić i gotować.
Zdrowe mięsne smakołyki
Dania z podrobów mogą być naprawdę przepyszne. Jak się okazuje, wątróbka, nerki czy ozorek nie są też pozbawione wartości odżywczych.
- Wątroba: zarówno wołowa, jak i cielęca zawiera dużą ilość witaminy A, B, zwłaszcza, B2 i B3 oraz B12, a także cynku, magnezu i żelaza.
- Płuca: bogate w żelazo, fosfor i wapń.
- Nerki: źródło białka, witaminy A oraz witamin z grupy B.
- Móżdżek: posiada spore zasoby kolagenu i elastyny.
- Ozorek: ma dużo związków mineralnych i witamin.
Podroby coraz śmielej wkraczają na salony i – nasze talerze. Pamiętać jednak należy, że są również źródłem cholesterolu, dlatego nie należy spożywać ich częściej, niż dwa razy w tygodniu.
Nina Szymanowska
Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Przeczytaj również
___________________________REKLAMA
___________________________________
Polecane artykuły
Miód – zdrowotny dar z ula
Artykuły spożywcze
Aloes – dobrodziejstwo soczystych liści
Artykuły spożywcze
Sekrety owoców morza
Artykuły spożywcze
Jak pić, by się napić?
Nawyki żywieniowe
Kilka słów o soku z brzozy
Zdrowa żywność
Mleko sojowe – alternatywa dla mleka krowiego
Artykuły spożywcze
Tofu na zdrowie
Artykuły spożywcze
Komosa ryżowa zamiast ziemniaków
Zdrowa żywność
Feeria sportów zimowych
Dziecko
Trening TRX – sposób na wzmocnienie mięśni i wyrzeźbienie sylwetki
Rodzaje treningów
Co zamiast masła?
Zdrowa żywność
Aktywność fizyczna w ciąży
Ciąża