Nietypowe produkty, z których robi się dżemy
Przepisy na dżemy, czyli z czego zrobić zaskakujący dżem – odmienione domowe przetwory
Domowe przetwory w nowej odsłonie
Zwykle gdy zastanawiasz się, z czego zrobić dżem, do głowy przychodzą popularne przepisy na dżemy z owoców letnich, takich jak truskawki, maliny, brzoskwinie. Jednak dżem może być nie tylko malinowy lub wiśniowy. Czy próbowaliście kiedyś dżemów warzywnych? Należą do nich dżemy z pomidora, pora, bakłażana, dyni, marchewki, cukinii, a nawet ogórków!
Dżem z pomidorów, czyli warzywne pomysły na domowe konfitury
Wbrew pozorom przygotowanie takiego dżemu nie jest trudne. Konfitury z dyni wyjdą najlepiej, kiedy dodasz do nich jabłek i soku z cytryny. Na półtora porcji jabłek i dyni dodaj jedną porcję cukru, zagotuj całość, a gdy zrobi się mus, dodaj żelfiksu, który usztywni produkt. Po zagotowaniu całość przelej do słoików. Dżem z pomidorów zrobisz podobnie, jednak dodaj więcej owoców, gdyż mają sporo wody, która odparuje (2 porcje pomidorów, pół porcji cukru). Te niecodzienne domowe przetwory wykorzystasz do ciast, rogalików i deserów, a swoich gości zaskoczysz pomysłami na to, z czego można zrobić dżem.
Nieograniczone pole możliwości – cytrusowe konfitury domowe
Jeśli chcesz zrezygnować z gotowych produktów żelujących, postaw na klasyczne konfitury, ale z nietypowych owoców, np. cytryn. Zrobisz je gotując plastry cytryn z wodą i cukrem, a następnie smażąc z miodem. Konieczne jest smażenie do momentu uzyskania pożądanej, gęstej konsystencji. Całość jest nieco bardziej pracochłonna, ale rarytas uwielbiany na kontynencie azjatyckim jest tego wart. Zwłaszcza, że można go zamknąć w małym słoiku i cieszyć się nim wiele miesięcy.
Elżbieta Reimann
___________________________REKLAMA
___________________________________