Odżywianie intuicyjne – dieta czy może sposób na życie?
Charakterystyka diety instynktownej
Rozpoznaj w sobie uczucie głodu
Konsumowanie posiłków to potrzeba o podłożu typowo fizjologicznym, która ma na celu pokrycie zapotrzebowania organizmu na energię i składniki odżywcze. Potrzeba ta w normalnych warunkach przejawia się uczuciem głodu, które nie powinno być dla nas wrogiem, a jedynie komunikatem wysyłanym przez nasz organizm. Wielu z nas na co dzień skutecznie zabija w sobie to uczucie, poprzez spożywanie nadmiernej ilości żywności, u którego źródła leżą powody natury nie fizjologicznej, a jedynie społeczno-psychologicznej, tj. jedzenie pod wpływem impulsu, emocji, nawyków bądź w wyniku stosowania się do uwarunkowań wypływających z naszej kultury lub tradycji.
Celebruj każdy posiłek!
Jedzenie należy do przyjemności, która często towarzyszy nam w trakcie ważnych momentów w życiu. Warto się nim rozkoszować i zadbać o powolne przeżuwanie pokarmu. W czasie posiłku powinniśmy mieć na uwadze, iż informacja o sytości trafia do naszego mózgu dopiero po ok. 20 minutach, dlatego szybkie jedzenie w stresie sprawia, że łatwo pomijamy moment sytości i doprowadzamy do stanu nadmiernego przejedzenia, co ma swoje późniejsze odzwierciedlenie w pojawieniu się chorób, takich jak np. nadwaga czy otyłość.
Czytaj: Jakie typy otyłości wyróżniamy?
Wybieraj żywność nieprzetworzoną
Aby wprowadzić dietę intuicyjną w życie, należy wybierać pokarm naturalny, czyli produkty nieprzetworzone, gdyż te przetworzone zaburzają w nas instynkt doboru produktów, których na daną chwilę najbardziej nam potrzeba. Kierując się zmysłami podczas gotowania posiłków, np. bez przepisu, możemy wykreować idealny posiłek dla naszego organizmu, a dopiero później dowiedzieć się, że nasza duża ochota na awokado wiązała się np. z niedoborem kwasów omega-3, witaminy E bądź kwasu foliowego. Przykładowo, w czasie upałów często mamy dużą ochotę na cytrusy, które mają właściwości obniżające temperaturę ciała, albo pragniemy zastosować w naszej kuchni ostrzejsze przyprawy, jak okazuje się – nie bez powodu, gdyż przyspieszają pocenie (z właściwości tych przypraw od dawna korzystają kuchnie mieszkańców Indii czy Afryki).
Dzięki stosowaniu diety intuicyjnej możemy nie tylko zacząć żyć zdrowo, ale również pozbyć się nadmiernych kilogramów. Organizm, kierując się zmysłami, będzie dążył do zachowania równowagi oraz jak najdłuższego utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia. Pamiętajmy, że odżywianie instynktowne nie polega na bezmyślnym dobieraniu produktów, na który duży wpływ ma cena albo reklama, lecz wsłuchaniu się w fizjologiczne potrzeby żywieniowe własnego organizmu.
Dieta bez liczenia kalorii
W przeciwieństwie do większości znanych diet – model odżywiania intuicyjnego cechuje się odejściem od liczenia kalorii oraz formułowania określonej liczby posiłków. Opierając swój jadłospis na żywności nieprzetworzonej, posiłki spożywamy, kiedy jesteśmy głodni. W diecie intuicyjnej należy wsłuchiwać się w swój organizm i reagować na jego sygnały – tak, aby nie przekraczać progu sytości. Metodę tę uzupełniają inne elementy zdrowego stylu życia, takie jak regularna aktywność fizyczna czy dbałość o odpowiednią ilość snu.
Małgorzata Cyran
___________________________REKLAMA
___________________________________