Owocowe bomby kaloryczne, czyli 7 najbardziej kalorycznych owoców
O najmniej i najbardziej kalorycznych owocach
Zdrowe kalorie?
Owoce są doskonałym zamiennikiem słodyczy i powinniśmy po nie sięgać, gdy najdzie nas ochota na słodką przekąskę. W odróżnieniu od ciastek czy wypieków owoce zawierają naturalną fruktozę, która jest dwa razy słodsza od cukru białego. Ile kalorii mają owoce? W przeliczeniu na 1 gram zawierają stosunkowo mało kalorii. Są jednak takie gatunki, które skutecznie mogą utrudnić zrzucenie zbędnych kilogramów, jeśli będą spożywane w dużej ilości. Najbardziej kaloryczne owoce to:
- daktyle – 277 kcal/100 g (bogate w magnez, selen i cynk; doskonałe źródło energii, powinni więc po nie sięgać np. sportowcy),
- awokado – 160 kcal/100 g (kalorie to wynik obecności dobrych, zdrowych tłuszczów nienasyconych),
- banany – ok. 100 kcal/100 g (są doskonałym źródłem potasu),
- winogrona – 67 cal/100 g (kiść czerwonych winogron to aż 20 g cukru; mają sporo miedzi i potasu),
- mango – 67 kcal/100 g (zawiera magniferynę, polifenole oraz wit. A, C, K i wit. z grupy B),
- czereśnie – 61 kcal/100g (mają sporo potasu, wit. z grupy B oraz zwalczające wolne rodniki bioflawonoidy),
- gruszki – 57 kcal/100 g (jako jedne z nielicznych owoców są źródłem jodu i boru).
Suszenie owoców wpływa na ich kaloryczność, dlatego np. rodzynki w 100 g mają aż 300 kalorii! Tabela kalorii owoców podaje, że najmniej kaloryczne owoce to:
- truskawki i maliny (29 kcal/100 g),
- porzeczki i poziomki (31-33 kcal/ 100 g),
- arbuzy (36 kcal/100 g)
- oraz grejpfruty i melony (36 kcal/100 g).
Najmniej kalorii mają więc te owoce, które w swoim składzie mają dużo wody. Oprócz liczby kalorii warto też poznać indeks glikemiczny naszych ulubionych owoców, określający tempo trawienia i przyswajania cukru.
Nina Szymanowska
___________________________REKLAMA
___________________________________