Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaKuchnia

Potrawy kuchni włoskiej – zdrowe czy tuczące?

Czy potrawy kuchni włoskiej mogą stanowić element codziennej diety?

Data publikacji: 18 lutego 2016, 14:00
Włosi słyną ze swojego gorącego temperamentu. Co innego ich dieta – potrawy kuchni włoskiej potrafią być zarówno ostre, jak i łagodne. Przy tym w większości przypadków są one tłuste i kaloryczne – ociekają wręcz oliwą i zawierają naprawdę dużą ilość mąki. Do podstawowych potraw kuchni włoskiej można bowiem zaliczyć makarony, pizzę oraz wszelkiego rodzaju produkty pszenne, takie jak chociażby pieczywo. Czy jednak kuchnia włoska należy do tych, których potrawy mogą tylko i wyłącznie tuczyć? W żadnym wypadku! Trzeba tylko dokładnie wyselekcjonować odpowiednie dania.
tradycyjna kuchnia włoska - rodzinazdrowia.pl

Fałszywy pogląd na włoskie jedzenie

Kiedy słyszymy „Włochy”, przed naszymi oczyma pojawia się szereg obrazów, wśród których z pewnością znajdą się takie rzeczy, jak spaghetti, pizza czy krzywa wieża w Pizie. W kontekście tego artykułu szczególną uwagę powinny zwrócić dwa pierwsze skojarzenia, związane bezpośrednio z włoską kuchnią i włoskim jedzeniem. To bowiem te dwie potrawy – makaron i pizza – są fundamentem włoskiej diety. A tak przynajmniej sądzimy, kierując się tym, co serwuje nam w swoim menu większość „włoskich” knajp zlokalizowanych w Polsce. I jest to bez wątpienia przekonanie błędne.

Tradycyjna kuchnia włoska

Jeśli mieliście kiedykolwiek okazję przebywać we Włoszech, z pewnością zauważyliście bardzo ciekawą sprzeczność – Włosi na ogół jedzą dania tłuste, jednak ludzie otyli stanowią zaledwie niewielki procent całego społeczeństwa. Jak to możliwe? Przede wszystkim nie to, co jedzą, a to, w jaki sposób to robią, ma tu fundamentalne znaczenie. To właśnie w sposobie, a nie samych potrawach, tkwi największy sekret włoskiego jedzenia. Włosi konsumują wyjątkowo wolno – każdy posiłek to dla nich swego rodzaju celebracja, zarówno jedzenia, jak i spędzonego czasu wśród rodziny i przyjaciół. Przyczynia się do tego zwyczaj rozmowy w trakcie jedzenia, który spowalnia akt posiłku. To jednak nie wszystko. Włoskie śniadania składają się przeważnie ze słodkiej bułeczki i filiżanki kawy. Taka kompozycja nie jest może niskokaloryczna, zapewnia jednak energię i siłę na cały poranek.   

Makarony po włosku

Polacy są na ogół przyzwyczajeni do błędnego sposobu podawania makaronu i właśnie dlatego większość diet opartych o włoską kuchnię kończy się dla nas fiaskiem. Dla przykładu spójrzmy na to, jak wyglądają nasze „makarony po włosku” – dużo tłustego sosu i mało makaronu, ugotowanego – co gorsza – na miękko. Dla każdego Włocha to rzecz nie do pomyślenia. Włoskie danie główne powinno być sycące i składać się w głównej mierze z makaronu. Sos jest tylko dodatkiem. Co więcej, makaron jest al dente w prawdziwym tego słowa znaczeniu – lekko twardawy, więc organizm nie trawi go dokładnie, nie przybierając tym samym na wadze. Wróćmy do pytania zawartego w tytule – czy jedząc potrawy kuchni włoskiej można schudnąć? Oczywiście i to w bardzo zdrowy sposób. Trzeba jednak pamiętać, by odpowiednio dobierać pory posiłków i – przede wszystkim – pilnować sposobu ich jedzenia.

Paweł Karwowski
Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Wczytywanie odpowiedzi i komentarzy.
Przeczytaj również