Potrawy kuchni włoskiej – zdrowe czy tuczące?
Czy potrawy kuchni włoskiej mogą stanowić element codziennej diety?
Fałszywy pogląd na włoskie jedzenie
Kiedy słyszymy „Włochy”, przed naszymi oczyma pojawia się szereg obrazów, wśród których z pewnością znajdą się takie rzeczy, jak spaghetti, pizza czy krzywa wieża w Pizie. W kontekście tego artykułu szczególną uwagę powinny zwrócić dwa pierwsze skojarzenia, związane bezpośrednio z włoską kuchnią i włoskim jedzeniem. To bowiem te dwie potrawy – makaron i pizza – są fundamentem włoskiej diety. A tak przynajmniej sądzimy, kierując się tym, co serwuje nam w swoim menu większość „włoskich” knajp zlokalizowanych w Polsce. I jest to bez wątpienia przekonanie błędne.
Tradycyjna kuchnia włoska
Jeśli mieliście kiedykolwiek okazję przebywać we Włoszech, z pewnością zauważyliście bardzo ciekawą sprzeczność – Włosi na ogół jedzą dania tłuste, jednak ludzie otyli stanowią zaledwie niewielki procent całego społeczeństwa. Jak to możliwe? Przede wszystkim nie to, co jedzą, a to, w jaki sposób to robią, ma tu fundamentalne znaczenie. To właśnie w sposobie, a nie samych potrawach, tkwi największy sekret włoskiego jedzenia. Włosi konsumują wyjątkowo wolno – każdy posiłek to dla nich swego rodzaju celebracja, zarówno jedzenia, jak i spędzonego czasu wśród rodziny i przyjaciół. Przyczynia się do tego zwyczaj rozmowy w trakcie jedzenia, który spowalnia akt posiłku. To jednak nie wszystko. Włoskie śniadania składają się przeważnie ze słodkiej bułeczki i filiżanki kawy. Taka kompozycja nie jest może niskokaloryczna, zapewnia jednak energię i siłę na cały poranek.
Makarony po włosku
Polacy są na ogół przyzwyczajeni do błędnego sposobu podawania makaronu i właśnie dlatego większość diet opartych o włoską kuchnię kończy się dla nas fiaskiem. Dla przykładu spójrzmy na to, jak wyglądają nasze „makarony po włosku” – dużo tłustego sosu i mało makaronu, ugotowanego – co gorsza – na miękko. Dla każdego Włocha to rzecz nie do pomyślenia. Włoskie danie główne powinno być sycące i składać się w głównej mierze z makaronu. Sos jest tylko dodatkiem. Co więcej, makaron jest al dente w prawdziwym tego słowa znaczeniu – lekko twardawy, więc organizm nie trawi go dokładnie, nie przybierając tym samym na wadze. Wróćmy do pytania zawartego w tytule – czy jedząc potrawy kuchni włoskiej można schudnąć? Oczywiście i to w bardzo zdrowy sposób. Trzeba jednak pamiętać, by odpowiednio dobierać pory posiłków i – przede wszystkim – pilnować sposobu ich jedzenia.
___________________________REKLAMA
___________________________________