Probiotyki i prebiotyki - czym są i kiedy należy je stosować?
Czym są preparaty probiotyczne?
Czym są probiotyki?
Probiotyk to specyfik (może być to lek OTC lub suplement diety), którego składnikiem są pożyteczne i niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania populacje bakterii lub grzybów. Jak sama nazwa wskazuje (łac. pro bios – dla życia) ich podstawową funkcją jest korzystne dla zdrowia wielokierunkowe działanie - przede wszystkim immunomodulujące. Oznacza to, że przyjęte drogą doustną kultury bakterii pełnią rolę warstwy ochronnej. Nie pozwala ona przeniknąć innym chorobotwórczym drobnoustrojom do naszego organizmu drogą układu pokarmowego.
Najczęściej w probiotykach możemy znaleźć bakterie z rodzaju Lactobacillus. Działanie niektórych szczepów zostało zbadane podczas wielu różnych eksperymentów medycznych, które potwierdziły ich dobroczynne działanie na jelita. Przede wszystkim zabezpieczają one pacjenta stosującego antybiotykoterapię przed wystąpieniem biegunki poantybiotykowej. Skracają one również przebieg biegunek zakaźnych, takich jak biegunki rotawirusowe (najczęstsza przyczyna biegunek u dzieci) czy ułatwiają proces leczenia groźnej choroby jaką jest rzekomobłoniaste zapalenie jelita grubego.
Probiotyki to nie tylko bakterie!
Poza bakteriami, w skład probiotyków wchodzą również grzyby probiotyczne. Są to drożdże probiotyczne z rodzaju Saccharomyces. Ten rodzaj grzyba po podaniu doustnym podobnie jak bakterie Lactobacillus rozmnaża się w jelicie i hamuje rozwój patogennych mikroorganizmów. W odróżnieniu od bakterii jest on odporny na działanie kwasu solnego oraz antybiotyków. Dlatego też probiotyki zawierające w swoim składzie drożdże można stosować razem z antybiotykiem. Probiotyki zawierające bakterie Lactobacillus należy podawać minimum dwie godziny po dawce antybiotyku.
Czym jest probiotyk, a czym prebiotyk?
Poza preparatami probiotycznymi na rynku aptecznym dostępne są również prebiotyki. Są to preparaty, które zawierają substancje ułatwiająca i przyśpieszające rozwój pożytecznej flory organizmu. Do substancji tych zaliczamy na przykład kwasy tłuszczowe, które w przewodzie pokarmowym ulegają fermentacji. Prebiotykami są też polisacharydy, takie jak inulina, które pełnią rolę pożywki dla dobroczynnych bakterii. Należy jednak pamiętać, że nie zawierają one żadnych mikroorganizmów, a jedynie substancje stymulujące ich namnażanie. Dlatego nie powinny być stosowane bez probiotyków. Wydaje się, że najlepszą opcją terapeutyczną są synbiotyki. Preparaty te zawierają jednocześnie probiotyki i prebiotyki. Ich synergistyczne działanie jest zdecydowanie najkorzystniejsze, ponieważ wprowadzane do organizmu mikroorganizmy otrzymują jednocześnie prebiotyk, który stymuluje ich rozwój w przewodzie pokarmowym.
Krzysztof Pawlak
___________________________REKLAMA
___________________________________