Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaKuchnia

Przepis na karczochy, czyli smak i zdrowie w jednym warzywie

Karczochy i ich właściwości – karczoch na odchudzanie – poznaj przepisy na karczochy

Data publikacji: 4 lutego 2016, 14:59
Karczoch zwyczajny to roślina zielna z rodziny astrowatych, która od zawsze była ceniona przez najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Karczochy spożywane były już 2500 lat temu, co czyni tę roślinę jednym z najstarszych produktów spożywczych. Starożytni Grecy i Rzymianie używali karczochów jako afrodyzjaków. Natomiast w latach 30. XX wieku w Nowym Jorku przez krótki okres czasu karczochy były towarem zakazanym. Obecnie karczoch, chociaż legalny, wciąż pozostaje w kręgu prestiżowej żywności.
Karczoch na odchudzanie – właściwości – rodzinazdrowia.pl

Karczochy – właściwości, czyli samo zdrowie

Karczoch jest dobrym źródłem kwasu foliowego, witamin z grupy B, C oraz K, ponadto zawiera bogactwo minerałów, takich jak wapń, żelazo, potas, magnez i fosfor. Ze względu na obecność kwasu foliowego, świeże karczochy stanowią doskonałe pożywienie dla kobiet, które planują zajść w ciążę. Karczoch zawiera także silne przeciwutleniacze: cynarynę i sylimarynę, kwas ferulowy oraz niewielkie ilości beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny. Do podstawowych właściwości karczocha należy zaliczyć ochronę serca, naczyń krwionośnych, skuteczne obniżanie złego cholesterolu LDL i podnoszenie poziomu dobrego cholesterolu HDL. Karczoch to także naturalny środek na kamienie żółciowe – posiada bardzo pozytywny wpływ na zdrowie wątroby, chroni ją przed uszkodzeniem i toksynami oraz zapobiega chorobom spowodowanym nadmiernym piciem alkoholu.

Karczoch – przysmaki i medyczne właściwości

Roślina ta ze względu na swoje smakowe i lecznicze właściwości jest wręcz stworzona do dzisiejszego, nowoczesnego stylu życia, charakteryzującego się nieregularnymi posiłkami, niezdrową dietą, brakiem aktywności fizycznej oraz stresem. Konsekwencją tych czynników często są problemy trawienne, wzdęcia, skurcze, ból i uczucie ciężkości w żołądku. Karczoch usuwa wszelkie tego typu dolegliwości, ma łagodne działanie przeczyszczające, pomaga w trawieniu ciężkostrawnych posiłków, wydalaniu toksyn, a także odtruwa organizm.

Karczoch na odchudzanie

Karczoch to doskonałe narzędzie do walki ze zbędnymi kilogramami oraz cukrzycą. Posiada niezwykle mało kalorii, ma za to dużo błonnika. W związku z tym jedzenie karczochów jest szczególnie polecane osobom ze skłonnościami do tycia i nadwagi.

Karczochy – przepisy na potrawy z karczochów

Produkty zawierające w swym składzie wyciąg z karczocha można kupić w aptekach i sklepach zielarskich pod postacią leków w kapsułkach, herbat i nalewek. Jednak warto sięgnąć po karczochy także w kuchni. Najczęstszym sposobem przygotowania karczochów jest smażenie, sauté lub grillowanie. Karczochy można serwować samodzielnie, z innymi warzywami, fasolą lub makaronem.

 

Marta Brzezińska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Wczytywanie odpowiedzi i komentarzy.
Przeczytaj również