Przepis na karczochy, czyli smak i zdrowie w jednym warzywie
Karczochy i ich właściwości – karczoch na odchudzanie – poznaj przepisy na karczochy
Karczochy – właściwości, czyli samo zdrowie
Karczoch jest dobrym źródłem kwasu foliowego, witamin z grupy B, C oraz K, ponadto zawiera bogactwo minerałów, takich jak wapń, żelazo, potas, magnez i fosfor. Ze względu na obecność kwasu foliowego, świeże karczochy stanowią doskonałe pożywienie dla kobiet, które planują zajść w ciążę. Karczoch zawiera także silne przeciwutleniacze: cynarynę i sylimarynę, kwas ferulowy oraz niewielkie ilości beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny. Do podstawowych właściwości karczocha należy zaliczyć ochronę serca, naczyń krwionośnych, skuteczne obniżanie złego cholesterolu LDL i podnoszenie poziomu dobrego cholesterolu HDL. Karczoch to także naturalny środek na kamienie żółciowe – posiada bardzo pozytywny wpływ na zdrowie wątroby, chroni ją przed uszkodzeniem i toksynami oraz zapobiega chorobom spowodowanym nadmiernym piciem alkoholu.
Karczoch – przysmaki i medyczne właściwości
Roślina ta ze względu na swoje smakowe i lecznicze właściwości jest wręcz stworzona do dzisiejszego, nowoczesnego stylu życia, charakteryzującego się nieregularnymi posiłkami, niezdrową dietą, brakiem aktywności fizycznej oraz stresem. Konsekwencją tych czynników często są problemy trawienne, wzdęcia, skurcze, ból i uczucie ciężkości w żołądku. Karczoch usuwa wszelkie tego typu dolegliwości, ma łagodne działanie przeczyszczające, pomaga w trawieniu ciężkostrawnych posiłków, wydalaniu toksyn, a także odtruwa organizm.
Karczoch na odchudzanie
Karczoch to doskonałe narzędzie do walki ze zbędnymi kilogramami oraz cukrzycą. Posiada niezwykle mało kalorii, ma za to dużo błonnika. W związku z tym jedzenie karczochów jest szczególnie polecane osobom ze skłonnościami do tycia i nadwagi.
Karczochy – przepisy na potrawy z karczochów
Produkty zawierające w swym składzie wyciąg z karczocha można kupić w aptekach i sklepach zielarskich pod postacią leków w kapsułkach, herbat i nalewek. Jednak warto sięgnąć po karczochy także w kuchni. Najczęstszym sposobem przygotowania karczochów jest smażenie, sauté lub grillowanie. Karczochy można serwować samodzielnie, z innymi warzywami, fasolą lub makaronem.
Marta Brzezińska
___________________________REKLAMA
___________________________________