Przetwory z… jarzębiny. Smaczne, zdrowie, a nawet lecznicze!
Jak można wykorzystać jarzębinę w kuchni?
Data publikacji: 24 listopada 2016, 05:22
Nie wszyscy wiedzą, że jarzębina to nie tylko piękna ozdobna roślina, ale też przysmak, dodatek do wielu dań, a nawet środek leczniczy. Jarzębina zawiera dwa razy więcej karotenu niż marchew, ma tyle witaminy C co cytrusy, a co najlepsze, można ją spożywać i to pod wieloma postaciami, z wyjątkiem surowej.
Sposoby na jarzębinę
Surowa jarzębina jest gorzka i zawiera substancje trujące (kwas parasorbinowy), których można się pozbyć, poddając ją choćby najmniejszej obróbce termicznej: zamrożeniu lub blanszowaniu (straci wtedy też gorycz). Pozostaje pytanie, jak i z czym ją jeść lub pić. Poniżej kilka pomysłów na wykorzystanie tego jesiennego owocu w kuchni:
- Jarzębina do mięs – wraz z jabłkiem, czosnkiem, chilli i imbirem będzie świetnym dodatkiem do dań mięsnych, a gdy dodamy łyżkę octu, będzie się doskonale nadawała do dziczyzny.
- Suszona jarzębina – idealna do herbaty, nalewek i deserów.
- Lecznicza nalewka z jarzębiny – pomocna w leczeniu biegunki i nieżytu jelit.
- Dżem z jarzębiny z dodatkiem jabłka - wyciągnięty zimą ze spiżarni uprzyjemni mroźne wieczory.
Owoce jarzębiny najlepiej zbierać późną jesienią, gdy są już bardzo czerwone i dojrzałe. Nie należy jednak zwlekać zbyt długo – warto zebrać je, zanim podziobią je ptaki lub owoce zgniją od wilgoci.
Małgorzata Otfinowska
Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Przeczytaj również
___________________________REKLAMA
___________________________________
Polecane artykuły
Najlepsza dieta odchudzająca – odkrywamy sekret
Rodzaje diet
Najważniejsze zielone warzywa, które warto włączyć do naszej diety
Warzywa i owoce
Dieta antynowotworowa, czyli produkty spożywcze sprzyjające walce z rakiem
Zdrowa żywność
Czy chleb chlebowi równy? Czyli jak nie pogubić się w wyborach
Artykuły spożywcze
Grzyby – skarby jesieni
Artykuły spożywcze
Miód – zdrowotny dar z ula
Artykuły spożywcze
Aloes – dobrodziejstwo soczystych liści
Artykuły spożywcze
Sekrety owoców morza
Artykuły spożywcze
Jak pić, by się napić?
Nawyki żywieniowe
Kilka słów o soku z brzozy
Zdrowa żywność
Mleko sojowe – alternatywa dla mleka krowiego
Artykuły spożywcze
Tofu na zdrowie
Artykuły spożywcze