Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaZioła

Rola ziół w codziennym żywieniu

Zioła i ich zastosowanie – poznaj właściwości ziół oraz jak uprawiać świeże zioła w doniczkach

Data publikacji: 15 kwietnia 2016, 11:05
Nie ulega wątpliwości, że podczas spożywania posiłków nie uruchamiamy jedynie zmysłu węchu czy smaku, ale także zmysł wzroku, lubimy też móc dotknąć przygotowywane przez nas dania, poczuć ich strukturę. Jaką rolę w tym wszystkim odgrywają zioła?
Właściwości ziół – rodzinazdrowia.pl

Zioła i ich zastosowanie w codziennym żywieniu

Zioła mają bardzo szerokie zastosowanie w gastronomii, zwłaszcza w przypadku osób, które lubią odkrywać nowe smaki, nadając całkowicie odmienną jakość dobrze znanym połączeniom. Sprawiają, że nabierają one zupełnie nowego charakteru. Czasem wystarczy dodać nową mieszankę ziół, aby przekonać się, jak bardzo smaki różnych potraw mogą się między sobą różnić. Bardzo popularną mieszanką są zioła prowansalskie, w których skład wchodzą m.in. bazylia, oregano, natka pietruszki.

Właściwości ziół

Oprócz tego, że zioła i przyprawy doskonale podkreślają smaki różnych potraw, zwłaszcza w tak osobliwych kuchniach świata, jak kuchnia chińska, tajska, indyjska, arabska czy meksykańska, to posiadają również właściwości zdrowotne. Idealnie nadają się do robienia naparów i wówczas miewają działanie uspokajające, przeczyszczające oraz odchudzające. Imbir działa przeciwzapalnie, cząber reguluje perystaltykę jelit, kminek działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczno. Aby np. wzmocnić odporność na wiosnę, dobrze jest wypić napar z suszonych owoców jarzębiny, kwiatów bzu czarnego oraz lipy, w połączeniu z odrobiną macierzanki oraz cząbru.

Zioła w doniczkach, czyli uprawa ziół w domu

Nic nie będzie cieszyło nas tak bardzo, jak samodzielna uprawa ziół w domu. Wyhodowane przez nas zioła, obok korzyści zdrowotnych, przyniosą nam również wiele satysfakcji. Zioła bardzo łatwo się sadzi, mają niewielkie wymagania, a na kuchennym parapecie będą przepięknie się prezentować oraz przyjemnie pachnieć. Aby nasze zioła pięknie wyglądały w kuchni możemy wykorzystać popularny w urządzaniu wnętrz trend, jakim jest stosowanie europalet, które można np. powiesić na ścianie, wkładając do nich zioła w doniczkach. Bardzo popularnymi ziołami sadzonymi w „domowym ogródku” są m.in.

  • bazylia,
  • pietruszka,
  • koper,
  • mięta,
  • kminek,
  • rozmaryn,
  • oregano,
  • tymianek.

Pamiętajmy, że zioła lubią dużo wilgoci, więc należy je często podlewać, a idealną temperaturą dla ich wzrostu jest przedział pomiędzy 15 a 20 st. C. Zatem  warunki domowe będą  doskonałym miejscem do ich uprawy!

Marta Akuszewska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Przeczytaj również