Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaZdrowa żywność

Ryba zamiast mięsa

Czy ryby wędzone są zdrowe? Które gatunki ryb są najlepsze pod względem wartości odżywczych?

Data publikacji: 28 stycznia 2016, 09:01
Dietetycy biją na alarm: Polacy jedzą za mało ryb. Przeciętny Polak zjada rocznie 13 kg ryb, podczas gdy średnia dla Unii Europejskiej wynosi 22 kg. Warto zwiększyć spożycie ryb, które mogą urozmaicić jadłospis i poprawić samopoczucie.
zdrowe ryby - ryby wędzone

Dlaczego ryby?​

Jedzenie mięsa ryb ma korzyści nie do przecenienia dla naszego zdrowia. W rybach, w zależności od ich rodzaju, znajduje się od 5 do 20% tłuszczu. Jednak bez obaw! Musimy pamiętać, że nie jest to zwykły tłuszcz, podobny do tego zwierzęcego. Zawiera on duże ilości kwasów omega-3, które są zdrowe dla naszego organizmu. Kwasy omega-3 przede wszystkim obniżają poziom trójglicerydów we krwi, zmniejszają jej krzepliwość oraz obniżają ciśnienie, pomagając tym samym w profilaktyce chorób serca, miażdżycy oraz chorób nowotworowych. Ponadto, pomagają one  w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, a podwyższeniu dobrego. W ten sposób zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krążenia.

Ryby są też idealne dla osób odchudzających się. Porcja pieczonego dorsza to zaledwie 110 kcal! Dodatkowo zawiera ona jod, który przyspiesza przemianę materii. Co więcej, ryby opóźniają starzenie! Zawierają witaminę A, która poprawia kondycję skóry, witaminę D, która wzmacnia nasze kości, oraz witaminę E, która usuwa z organizmu szkodliwe wolne rodniki. 

Warto również wspomnieć o ich wpływie na nasz wzrok. Ryby pozytywnie wpływają na siatkówkę oka oraz zapobiegają chorobom oczu (głównie AMD). Kwasy omega-3 są integralnym elementem błony oplatającej siatkówkę, dlatego bardzo ważne jest ich regularne spożywanie. Zwłaszcza że nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie.

Czy wszystkie ryby są zdrowe?​

Najczęściej powinniśmy wybierać tłuste ryby, takie jak łosoś czy halibut. Najlepsze będą dzikie, gdyż zawierają korzystne kwasy z grupy omega-3. Możemy również spożywać dorsza, mintaja czy pstrąga, ponieważ posiadają one dużo potasu i fosforu, który wzmacnia kości.

Trzeba jednak uważać na takie gatunki, jak: panga, tilapia, rekin, miecznik, marlin, tuńczyk, halibut czy szczupak. Mięso tych ryb jest najbardziej zanieczyszczone ołowiem, rtęcią czy dioksynami. Najlepiej wybierać ryby młode – te mają najniższy wskaźnik skażenia różnymi substancjami.

Dla zdrowia, trzy razy w tygodniu – zamiast mięsnego posiłku – zjedzmy rybę. Dzięki temu wzmocnimy odporność, wzrok, serce oraz poprawimy krążenie i zdrowie naszego organizmu. 

Emilia Seweryn

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Przeczytaj również