Rzepa – zdrowie i moc witamin na talerzu
Pyszne dania z rzepy dla każdego!
Właściwości odżywcze surówki z rzepy
Rzepa zdecydowanie powinna znaleźć się w jadłospisach osób na diecie, ponieważ jest niskokaloryczna, w 100 g zawiera jedynie 22 kcal. Co więcej, bogata jest w błonnik, dzięki któremu mamy dłużej poczucie sytości po jej spożyciu. Ponadto, zawarty w niej błonnik, odpowiada za prawidłową pracę naszych jelit, zapobiega zaparciom, a także biegunkom. To jednak nie wszystko, ponieważ warzywo to ma do zaoferowania wachlarz witamin i wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Zarówno czarna rzepa, jak i biała rzepa, są cennym źródłem potasu, wapnia, fosforu i magnezu. Dodatkowo zawierają witaminy, takie jak beta-karoten (prowitamina A), który bardzo dobrze wpływa na cerę. Jedząc rzepę, chronimy się również przed działaniem szkodliwych czynników, które mogą wywoływać m.in. mutacje genetyczne, co prowadzić może do choroby nowotworowej. Wszystko dzięki zawartym w niej antyutleniaczom, takim jak na przykład sulforafan, ograniczający rozwój komórek rakowych. Witaminy A i C, a także luteina zawarta w rzepie, wspomagają wzrok i chronią nasze oczy przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego.
Pomysły na dania z rzepy
- Sok z czarnej rzepy – stosuje się w leczeniu dolegliwości reumatycznych. Docenią go także sportowcy, przede wszystkim biegacze, którzy zmagali się z kontuzją. Pijąc sok z rzepy, dbamy o stan naszych stawów. Wpływa on również pozytywnie na naszą cerę, a przede wszystkim włosy. Stają się mocniejsze, błyszczące i nie wypadają.
- Surówka z czarnej rzepy – czarną rzepę należy posiekać na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce. Ostry smak można złagodzić, dodając do niej starte słodkie jabłko i marchew. Dla urozmaicenia smaku, surówkę możemy posypać drobno pokrojonymi orzechami i skropić sokiem z cytryny.
- Surówka z białej rzepy – rzepę należy utrzeć na tarce i dodać do niej również starte jabłko. Następnie zmieszać oba składniki i polać je jogurtem naturalnym. Można doprawić odrobiną pieprzu i cukru, jednak rzepa jest dość wyrazista w smaku, dlatego najlepiej najpierw spróbować, zanim dodamy przyprawy.
___________________________REKLAMA
___________________________________