Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaKuchnia

Rzepa – zdrowie i moc witamin na talerzu

Pyszne dania z rzepy dla każdego!

Data publikacji: 18 lutego 2016, 13:26
Wśród warzyw, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, warto wyróżnić rzepę. W swoich bulwach kryje ona wiele witamin i wartości odżywczych. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że młode liście rzepy również nadają się do spożycia. W sklepach znajdziemy zarówno czarną rzepę, jak i białą. Obie mają dość ostry smak, ale są bardzo zdrowe i wpływają pozytywnie na wzmocnienie naszego organizmu. O rzepie można śmiało powiedzieć, że to bomba witaminowa, która powinna, jak najczęściej gościć na naszych talerzach.
dania z rzepy - surówka z rzepy - rodzinazdrowia.pl

Właściwości odżywcze surówki z rzepy

Rzepa zdecydowanie powinna znaleźć się w jadłospisach osób na diecie, ponieważ jest niskokaloryczna, w 100 g zawiera jedynie 22 kcal. Co więcej, bogata jest w błonnik, dzięki któremu mamy dłużej poczucie sytości po jej spożyciu. Ponadto, zawarty w niej błonnik, odpowiada za prawidłową pracę naszych jelit, zapobiega zaparciom, a także biegunkom. To jednak nie wszystko, ponieważ warzywo to ma do zaoferowania wachlarz witamin i wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Zarówno czarna rzepa, jak i biała rzepa, są cennym źródłem potasu, wapnia, fosforu i magnezu. Dodatkowo zawierają witaminy, takie jak beta-karoten (prowitamina A), który bardzo dobrze wpływa na cerę. Jedząc rzepę, chronimy się również przed działaniem szkodliwych czynników, które mogą wywoływać m.in. mutacje genetyczne, co prowadzić może do choroby nowotworowej. Wszystko dzięki zawartym w niej antyutleniaczom, takim jak na przykład sulforafan, ograniczający rozwój komórek rakowych. Witaminy A i C, a także luteina zawarta w rzepie, wspomagają wzrok i chronią nasze oczy przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego.

Pomysły na dania z rzepy

  • Sok z czarnej rzepy – stosuje się w leczeniu dolegliwości reumatycznych. Docenią go także sportowcy, przede wszystkim biegacze, którzy zmagali się z kontuzją. Pijąc sok z rzepy, dbamy o stan naszych stawów. Wpływa on również pozytywnie na naszą cerę, a przede wszystkim włosy. Stają się mocniejsze, błyszczące i nie wypadają.
  • Surówka z czarnej rzepy – czarną rzepę należy posiekać na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce. Ostry smak można złagodzić, dodając do niej starte słodkie jabłko i marchew. Dla urozmaicenia smaku, surówkę możemy posypać drobno pokrojonymi orzechami i skropić sokiem z cytryny.
  • Surówka z białej rzepy – rzepę należy utrzeć na tarce i dodać do niej również starte jabłko. Następnie zmieszać oba składniki i polać je jogurtem naturalnym. Można doprawić odrobiną pieprzu i cukru, jednak rzepa jest dość wyrazista w smaku, dlatego najlepiej najpierw spróbować, zanim dodamy przyprawy.
Beata Kubiś
Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Przeczytaj również