Rzeżucha – warzywo o nieocenionych właściwościach
Właściwości rzeżuchy, czyli źródło witamin – rzeżucha ogrodowa i wodna – uprawa
Rzeżucha wodna vel pieprzyca siewna
Roślina, którą potocznie nazywamy rzeżuchą, czasem też rzeżuchą wodną czy ogrodową, to tak naprawdę pieprzyca siewna. Ze względu na dużą zawartość korzystnego dla ludzkiego organizmu żelaza niehemowego, rzeżucha jest często stosowana w diecie osób z niedoborami żelaza lub anemią. Niedobory żelaza są najczęstszą przyczyną wypadania włosów, dlatego jeśli ten problem nas dotyczy, warto włączyć do diety nasiona rzeżuchy. Bogactwo witamin A i E, czyli antyoksydantów, pomaga chronić komórki przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają kod genetyczny komórek, wywołując nowotwory. Obecność kwasów arachidowego i linolowego sprawia, że rzeżucha – a zwłaszcza jej nasiona – poprawiają pamięć i koncentrację.
Rzeżucha – uprawa na domowym parapecie
Ze względu na tempo wzrostu oraz niewielkie wymagania, którym sprostać mogą nawet najmłodsi, rzeżuchy używa się do doświadczeń. W ciągu kilku dni można zaobserwować kiełkowanie i wzrost rośliny, w dodatku jest do tego potrzebny jedynie spodeczek i woda. Zalety te warto wykorzystać, zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy dostęp do świeżych i dojrzałych warzyw jest ograniczony. Mały ogródek można założyć na parapecie, by móc cieszyć się tym smacznym i zdrowym warzywem. Sposobów jego wykorzystania jest sporo – w sieci znajdziemy wiele przepisów na potrawy z rzeżuchą, najprościej jednak dodać ją do sałatki lub posypać nią kanapkę, by już móc skorzystać z jej właściwości.
Rzeżucha ogrodowa – zalety
Rzeżucha jest ponadto źródłem karotenoidów, które korzystnie wpływają nie tylko na wygląd skóry i paznokci, ale przede wszystkim na zmysł wzroku. Udowodniono, że substancje te zmniejszają ryzyko wystąpienia tzw. kurzej ślepoty oraz innych – związanych z wiekiem – dolegliwości oczu. Warto, by włączyły je do przepisów osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, bowiem nasiona rzeżuchy mają właściwości oczyszczające i osłaniające błony śluzowe. Korzystnie działa też śluz uzyskiwany po namoczeniu ich w wodzie. Zielona część rzeżuchy dodatkowo dezynfekuje jamę ustną oraz przewód pokarmowy. Rzeżucha ogrodowa powinna być stałym składnikiem diety osób chorujących na osteoporozę, zawiera bowiem znaczne ilości wapnia.
Agnieszka Wasiluk
___________________________REKLAMA
___________________________________