Skąd się wzięła popularność ciasteczek proteinowych? Jak wybrać te najlepsze?
Sprawdź co to są proteiny i w jakim jedzeniu się znajdują. Omawiamy popularne ciasteczka proteinowe
Co to są proteiny?
Proteiny to białko zarówno pochodzenie zwierzęcego, jak i roślinnego. Białko jest niezbędne do prawidłowej pracy organizmu, jest ważnym elementem budowy i odbudowy komórek, dostarcza energii i daje uczucie sytości, dzięki czemu zapobiega otyłości. Niedobór protein w jedzeniu powoduje zahamowanie wzrostu i rozwoju fizycznego u dzieci, zmniejszenie odporności na choroby zakaźne, osłabia włosy i paznokcie. Największe zapotrzebowanie na białko wykazują dzieci, kobiety w ciąży i sportowcy. Ci ostatni mogą zakupić odpowiednio przygotowane proteiny dla sportowców (odżywki białkowe), w pozostałych przypadkach należy skupić się przede wszystkim na odpowiedniej diecie, tak aby nie dopuścić do niedoborów białka w organizmie.
W czym są proteiny?
Proteiny w jedzeniu znajdziemy zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego (są to wysokowartościowe białka, zawierające aminokwasy egzogenne, których człowiek nie syntetyzuje samodzielnie i musi je dostarczać wraz z pożywieniem), jak i roślinnego. Najwięcej wysokowartościowego białka mają: mięso (drób, jagnięcina, wieprzowina), ryby, mleko, jajka, sery białe, jogurty i kefiry. Białko niepełnowartościowe (czyli takie, w którym brakuje co najmniej jednego niezbędnego aminokwasu) zawarte jest z kolei w: roślinach strączkowych (groch, fasola) oraz produktach zbożowych (płatki owsiane, pieczywo i makarony razowe, kasze). Oba rodzaje protein są równie istotne i doskonale się uzupełniają, dlatego najlepiej łączyć je w posiłkach.
Domowe ciasteczka proteinowe
Doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi kompilacji białka roślinnego i zwierzęcego jest jedzenie gotowych ciastek lub/i batonów proteinowych. Niestety, bardzo często zawierają one jako dodatek: cukry proste, tłuszcze utwardzane, syrop glukozowo – fruktozowy, które mają negatywny wpływ na organizm, szczególnie osób na diecie odchudzającej. Warto zatem czytać skład takich produktów i wybierać te z najmniejszą ilością składników lub wykonać ciasteczka samodzielnie. Rzecz nietrudna, szybka i przede wszystkim zdrowa.
Przepis na owsiane ciasteczka proteinowe
Do ich wykonania potrzebne będą:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- jajko (1 szt.),
- 1 żółtko,
- łyżka miodu,
- opcjonalnie: otręby, orzechy (włoskie, arachidowe, laskowe, nerkowce), żurawina, rodzynki, może być też banan.
Wszystkie składniki mieszamy, formujemy ciastka i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut (aż ciastka się zarumienią). Ciasteczka możemy nosić ze sobą i sięgać po nie w razie potrzeby.
Karolina Kruczkowska
___________________________REKLAMA
___________________________________