Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaNawyki żywieniowe

Skomponuj swój idealny lunch

Co jeść przed obiadem?

Data publikacji: 22 kwietnia 2016, 13:48
Lunch bywa czasami błędnie uznawany za synonim obiadu, znacząco się jednak od niego różni. Jest to bowiem niewielki, lekki posiłek, spożywany zwykle w godzinach przedpołudniowych. Jak go komponować, żeby był pełnowartościowy, a zarazem szybki i prosty w wykonaniu?

Pamiętajmy o drugim śniadaniu

Bilansując swój dzienny jadłospis, nie można zapomnieć o lunchu, czyli odpowiedniku naszego drugiego śniadania. Taka przekąska powinna nam dostarczać około 10% dziennej dawki kalorii. W idealnym lunchu królują produkty mleczne, produkty białkowe oraz pieczywo pełnoziarniste, a także owoce i warzywa. Najczęściej proponowanymi produktami są sery twarogowe, jogurty, kefiry, maślanki, chuda wędlina, musli z orzechami oraz pieczywo – razowe, graham. Nie można pominąć czegoś do picia – najlepszym wyborem będzie woda mineralna, herbaty owocowe, herbata zielona i czerwona, naturalne soki owocowe i warzywne oraz dobre źródło wapnia – napoje mleczne.

Co na lunch?

Podsumowując – przykładem właściwego lunchu jest kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem chudej wędliny lub twarogu z warzywami, np. pomidorem, ogórkiem, papryką czy sałatą. Innym pomysłem mogą być różnego rodzaju kolorowe sałatki, ale pamiętajmy – unikajmy tych z majonezem. Alternatywą zdrowego lunchu jest także jogurt z pestkami dyni i owocami, czy po prostu szybko przegryziony banan lub jabłko.

Magdalena Matysiak-Płoszaj
Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Przeczytaj również