Skwalen - wyjątkowa substancja występująca w naturze
Spis treści:
Spośród wielu źródeł skwalenu wymienić możemy olej z wątroby rekina, oliwę z oliwek, a także inne oleje roślinne (np. palmowy, z pestek amarantu czy z kiełków pszenicy). Skwalen występuje również naturalnie w organizmie ludzkim stanowiąc ważny składnik płaszcza lipidowego skóry. Po co nam skwalen? Pomaga w procesie usuwania z organizmu substancji trujących, a także pełni szereg funkcji ochronnych w tym przed infekcjami oraz przedwczesnym starzeniem się organizmu. Jako że poziom skwalenu pomiędzy 30. a 40. rokiem spada (zdolność organizmu do syntezy tego lipidu maleje z wiekiem) warto rozważyć stosowanie kosmetyków na jego bazie oraz doustną suplementację tego składnika w diecie.
Wsparcie mechanizmów obronnych organizmu
Warto podkreślić, że skwalen nie może być produkowany syntetycznie, w związku z czym jego źródła muszą pochodzić z natury. Często określa się go jako naturalny antybiotyk, gdyż wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, wspomaga również nasz układ immunologiczny. Dlatego skwalen polecany jest jako suplement diety szczególnie w okresie jesienno-zimowym oraz w czasie wiosennego przesilenia. To właśnie wtedy, z uwagi na duże wahania temperatur w większym stopniu narażeni jesteśmy na infekcje.
Skwalen a skwalan
Skwalan to syntetyczna pochodna skwalenu występująca w postaci cieczy, którą z powodzeniem wykorzystuje dziś przemysł kosmetyczny. Na rynku dostępna jest szeroka gama kosmetyków bazujących na tym składniku, ponieważ wykazuje on dobroczynne działanie dermatologiczne. Przede wszystkim, mimo, że z chemicznego punktu widzenia skwalan nie jest tłuszczem (choć należy do lipidów) nawilża skórę bez pozostawiania tłustego filtru. Jako składnik naturalnie występujący w przyrodzie nie wykazuje działania drażniącego czy uczuleniowego, dzięki czemu może być stosowany w łagodzeniu stanów zapalnych czy w sytuacji, kiedy skóra jest przesuszona lub podrażniona. Odpowiednie nawilżenie i nawodnienie skóry przekładają się na wyższy poziom ochrony przed negatywnym działaniem czynników środowiskowych oraz pozytywnie wpływa na jej wygląd.
Warto wiedzieć, że, wbrew powszechnemu przekonaniu, przyjmowanie witaminy C w sezonie o podwyższonym ryzyku zachorowania na infekcje górnych dróg oddechowych nie wzmacnia naszej odporności. Badania naukowe dowiodły natomiast, że skwalen, obok alkilogliceroli, witaminy D oraz kwasów omega-3, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego oraz wspiera mechanizmy obronne organizmu. Skąd bierze się moc skwalenu? Poprzez aktywację wybranych elementów systemu odpornościowego (limfocytów T, komórek NK czy makrofagów) wzmacnia on odpowiedź ciała na bakterie i wirusy. Obecność skwalenu w organizmie przyczynia się do tzw. opłaszczania patogenów i tym samym ułatwia ich wykrywanie przez komórki układu odpornościowego.
Beata Pałac
___________________________REKLAMA
___________________________________