Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaArtykuły spożywcze

Sok z malin – zdrowie zamknięte w słoiku

Data publikacji: 20 października 2022, 11:53
Lato i jesień to tradycyjnie czas robienia przetworów. Powidła, dżemy, kompoty, nalewki czy soki, przygotowane na bazie naturalnych owoców, pochodzących z własnego ogrodu, to pyszne, a przede wszystkim zdrowe produkty, które wyśmienicie smakują o każdej porze roku, ale przede wszystkim zimą. Jednym z popularnych przetworów sezonowych jest sok z malin.

Spis treści:

Sok z malin to podstawa niemal każdej domowej spiżarni, a lecznicze właściwości tych owoców znane są od pokoleń. M.in. z tego powodu sok z malin jest wykorzystywany zarówno w działaniach profilaktycznych, jak i wspomagających walkę z chorobami.

Sok z malin – bogactwo witamin i minerałów

Maliny są bogatym źródłem witamin i minerałów wspierających prawidłowe funkcjonowanie organizmu i poprawiających odporność. Sok z malin zawiera m.in. witaminy z grupy B, witaminy C i E, antyoksydanty, a także składniki takie jak: potas, magnez, wapń, żelazo i cynk. Jest on ponadto źródłem wielu kwasów organicznych (np. cytrynowego, jabłkowego, elagowego, salicylowego) oraz pektyn.

Sok z malin – właściwości

Dzięki zawartości witaminy C i antyoksydantów sok z malin wspiera układ odpornościowy. Antyoksydanty wykazują też właściwości chroniące organizm przed toksynami i wolnymi rodnikami, co spowalnia procesy starzenia.

Witaminy z grupy B (m.in. B1, B2, B3, B5) biorą udział w procesie wytwarzania przeciwciał wspierających układ odpornościowy, witamina E to bardzo dobry przeciwutleniacz chroniący organizm przed wolnymi rodnikami, a cynk chroni przed nawracającymi infekcjami.

Zawarty w soku z malin kwas salicylowy działa przeciwgorączkowo i przeciwbólowo, ale też rozgrzewająco i napotnie. Warto w tym miejscu wspomnieć, że pochodną kwasu salicylowego, czyli kwas acetylosalicylowy, wykorzystuje się przy produkcji aspiryny. W okresie jesienno-zimowym sok z malin poprawia odporność i wspomaga organizm przy przeziębieniu lub grypie.

Maliny są ponadto źródłem innych cennych składników mineralnych, m.in. potasu, wapnia i magnezu, które wspierają pracę serca. Sok z malin polecany jest więc w szczególności osobom z nadciśnieniem, miażdżycą, zakrzepicą i innymi chorobami układu krążenia.

Na tym nie kończą się prozdrowotne właściwości soku z malin, gdyż reguluje on również pracę układu pokarmowego, wykazuje działanie przeczyszczające i wspomaga trawienie, a zawarte w nim pektyny ułatwiają usuwanie toksycznych substancji i oczyszczanie organizmu.

Sok z malin – stosowanie

Sok z malin może być spożywany na kilka różnych sposobów. Prawdopodobnie najbardziej znane i najbardziej rozpowszechnione jest spożywanie soku malinowego w postaci rozcieńczonej – jako dodatku do wody lub herbaty. W obu przypadkach może być stosowany przez cały rok – latem poprawia smak chłodnych napojów i orzeźwia, a zimą – dodawany np. do ciepłej herbaty – rozgrzewa i wspiera odporność. Sok z malin może też być spożywany bez rozcieńczania. Pyszny smak i niezwykły aromat soku z malin sprawiają, że jest on także powszechnie wykorzystywany jako dodatek do deserów: budyniu, kaszki czy kisielu.

Prosty przepis na sok z malin

Sok z malin można bardzo łatwo przygotować w sokowniku. W tym celu do dolnego garnka w sokowniku trzeba wlać ok. 1,5 litra wody, a do górnego wsypać owoce, zasypując je cukrem (ilość cukru zależy od indywidualnych preferencji, ale jeśli okaże się, że sok jest zbyt kwaśny, to można go dosłodzić). Po upływie ok. 20 minut należy dokładnie wymieszać owoce z cukrem; 10–20 minut później owoce zredukują swoją objętość (mniej więcej do 1/3) i sok będzie gotowy. Tak przygotowany sok wystarczy rozlać do słoików, które następnie trzeba zakręcić i zawekować.

 

Radosław Urban

Powrót