Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaZdrowa żywność

Stewia jako alternatywa dla cukrzyków

Stewia – słodki zamiennik

Data publikacji: 22 kwietnia 2016, 13:56
Nie wyobrażasz sobie herbaty bez cukru? Wypróbuj stewię – jest zdrowa, niskokaloryczna i zapewnia odpowiednią dawkę słodyczy.

Nowość na dietetycznym rynku

Stewia, czyli miodowy liść, znana była już od wieków, ale dopiero od niedawna podbija europejski rynek spożywczy i jest ciekawą alternatywą dla diabetyków oraz osób dbających o swoje zdrowie. Można ją kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością w postaci świeżych liści, proszku lub w płynie. Udowodniono, że jest 300 razy słodsza od cukru buraczanego, ale nie tylko  dzięki temu ma nad nim przewagę.

Zdrowotne działanie

Stewia praktycznie nie dostarcza kalorii, ponadto ma niski indeks glikemiczny, a regularne jej spożycie doskonale wyrównuje poziom glukozy we krwi. Warto również dodać, że ten słodki zamiennik cukru chroni nasze zęby przed próchnicą poprzez swoje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Stewii przypisuje się także działanie antyutleniające, więc jej właściwości można wykorzystać w profilaktyce nadciśnienia, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy czy otyłości. Liczne badania naukowe potwierdziły, że jest bezpieczna i nietoksyczna dla organizmu, a przy tym doskonale sprawdza się w kuchni.

Magdalena Matysiak-Płoszaj

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót