Stewia jako alternatywa dla cukrzyków
Stewia – słodki zamiennik
Nowość na dietetycznym rynku
Stewia, czyli miodowy liść, znana była już od wieków, ale dopiero od niedawna podbija europejski rynek spożywczy i jest ciekawą alternatywą dla diabetyków oraz osób dbających o swoje zdrowie. Można ją kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością w postaci świeżych liści, proszku lub w płynie. Udowodniono, że jest 300 razy słodsza od cukru buraczanego, ale nie tylko dzięki temu ma nad nim przewagę.
Zdrowotne działanie
Stewia praktycznie nie dostarcza kalorii, ponadto ma niski indeks glikemiczny, a regularne jej spożycie doskonale wyrównuje poziom glukozy we krwi. Warto również dodać, że ten słodki zamiennik cukru chroni nasze zęby przed próchnicą poprzez swoje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Stewii przypisuje się także działanie antyutleniające, więc jej właściwości można wykorzystać w profilaktyce nadciśnienia, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy czy otyłości. Liczne badania naukowe potwierdziły, że jest bezpieczna i nietoksyczna dla organizmu, a przy tym doskonale sprawdza się w kuchni.
Magdalena Matysiak-Płoszaj
___________________________REKLAMA
___________________________________