Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaZdrowa żywność

Święte zboże, czyli niezwykłe właściwości amarantusa

Właściwości, zastosowanie i uprawa amarantusa – sprawdź jak ugotować amarantus

Data publikacji: 4 lutego 2016, 14:52
Amarantus przez Majów określany był mianem świętego zboża albo matki zbóż i nie było w tym wielkiej przesady. Te niepozorne nasiona zawierają więcej składników odżywczych i minerałów niż każde inne zboże i warto znaleźć dla nich stałe miejsce w naszej kuchni.
Jak ugotować amarantus – rodzinazdrowia.pl

Amarantus – niezwykłe właściwości zwykłego zboża

Amarantus to roślina znana już w czasach Majów i Azteków, która została zapomniana na kilkaset lat. Dziś dobrze wiemy, że Indianie słusznie ją doceniali. Amarantus zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, żelaza, magnezu i wapnia. Jedną z cenniejszych właściwości amarantusa jest także to, że posiada wszystkie aminokwasy egzogenne, a nie ma glutenu. Czyni to z niego roślinę szczególnie polecaną weganom, wegetarianom oraz osobom, które nie tolerują glutenu.

Jak ugotować amarantus

Amarantus w sprzedaży dostępny jest w postaci mąki, płatków, ziarna oraz prażonych ziaren. Cena amarantusa nie jest przesadnie wysoka. Kilogram ziarna możemy kupić już za ok. 12 złotych. Amarantus ekspandowany jest nieco droższy od zwykłego. Ugotowane ziarna amarantusa można dodawać do różnych potraw, np. zup, ciast, kotletów, deserów czy dań wegetariańskich. Uzyskaną z niego mąkę można łączyć z mąką innego rodzaju w celu jej wzbogacenia, a później wykorzystać do przygotowania placków. Musimy pamiętać, że ze względu na brak glutenu, mąka z jego ziaren nie nadaje się do wszystkich rodzajów wypieków. Amarantus ekspandowany, zwany też poppingiem, możemy dodać np. do płatków śniadaniowych czy jogurtu.

Uprawa amarantusa – uzyskaj właściwości amarantusa samodzielnie

W Polsce największe obszary uprawy amarantusa znajdują się głównie na Lubelszczyźnie. Do niedawna traktowany był głównie jako roślina ozdobna, ale obecnie zyskuje coraz większą popularność w przemyśle spożywczym. Amarantus, zwany też szarłatem, jest rośliną jednoroczną. Nie ma dużych wymagań glebowych, ale potrzebuje dużej ilości światła i wilgoci, należy więc zasiać go w nasłonecznionym miejscu i regularnie podlewać.

Aleksandra Dudra

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Przeczytaj również