Szparagowe szaleństwo
Wszystko na temat szparagów - zalety, różnice w kolorze, metody gotowania białych i zielonych.
Szparagi – gotowanie i jego rytuał
W krajach, w których szparagi są częścią tradycji kulinarnej, ich gotowanie wymaga odpowiednich akcesoriów, na przykład specjalnych wysokich garnków czy koszyczków do gotowania na parze lub blanszowania. Jednak nie są one niezbędne. By ugotować szparagi, wystarczy pamiętać o kilku zasadach. Czubki są znacznie delikatniejsze niż łodyga, dlatego szparagi gotuje się zazwyczaj w pozycji pionowej tak, by końcówki wystawały powyżej poziomu wody – tym sposobem nie ulegną rozgotowaniu. Tak przygotowane podawane są zwykle w roli głównej, jednak równie często pojawiają się jako jeden ze składników innych potraw.
Szparagi białe a zielone
Różnica w kolorze wynika ze sposobu uprawy szparagów – zielone dojrzewają w słońcu, białe natomiast zakopywane są w ziemi, więc ze względu na brak słońca nie wytwarzają zielonego barwnika – chlorofilu. Obie odmiany zawierają ogromną ilość cennych dla naszego organizmu składników. Przykładem mogą tu być substancje przeciwzapalne, takie jak saponiny czy flawonoidy – kwercetyna i rutyna, dzięki którym zaleca się jedzenie szparagów osobom cierpiącym na artretyzm lub astmę. Występująca w szparagach witamina C pomaga obniżać ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na pracę układu odpornościowego oraz zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia schorzeń oczu związanych z wiekiem. Warzywa te są także źródłem kwasu foliowego, niezbędnego w procesie podziału komórek. Jego niedobory podwyższają ryzyko wystąpienia u płodu rozszczepu kręgosłupa, dlatego szparagi poleca się kobietom w ciąży.
Przepis na szparagi – zielone do smażenia, białe do gotowania
Ze względu na różnice w uprawie, białe i zielone szparagi różnią się smakiem. Zielone mają bardziej intensywny smak. Białe natomiast są słodsze i delikatniejsze , mają jednak twardszą skórkę, którą trzeba obrać. Przepisy zalecają gotowanie zielonych szparagów przez 2-3 minuty, podczas gdy białym potrzeba znacznie więcej czasu. Ze względu na to, że białe szparagi gotuje się dłużej, spora część ich smaku i składników odżywczych przedostaje się do wody. W wielu przepisach kulinarnych wywar ten wykorzystuje się do przygotowania zupy szparagowej. Zielone szparagi mają zwykle bardziej zwartą budowę i cienką skórkę, przez co nadają się do smażenia.
___________________________REKLAMA
___________________________________