Tofu na zdrowie
Istnieje wiele przepisów na dania z sera tofu min Sałatki W jaki sposób wytwarza się ser tofu i gdzie można zdobyć najlepszy gatunek?
Czym jest tofu?
Tofu to ser podobny do twarogu, ale składający się głównie z białek zawartych w ziarnach soi. Ten smakołyk pochodzi z Chin i od dawna obecny jest w kuchni Dalekiego Wschodu. Może być podawany na ciepło i na zimno oraz łączony z wieloma innymi składnikami, zarówno w daniach wegetariańskich, jak i mięsnych.
Dlaczego tofu jest takie cenne?
Tofu jest pomocne w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, zwłaszcza tzw. chorób cywilizacyjnych, takich jak nadciśnienie tętnicze, podwyższony poziom cholesterolu czy niektóre choroby serca. Wszystko dzięki niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i wysokiej zawartości tłuszczów nienasyconych.
Ten ser sojowy, podobnie jak inne produkty roślinne, nie zawiera cholesterolu oraz hamuje wytwarzanie tej substancji w wątrobie. Obniża w ten sposób poziom złego cholesterolu, zachowując optymalny poziom dobrego. Wystarczy dostarczać organizmowi 25 gramów tego białka sojowego dziennie, żeby obniżyć poziom złego cholesterolu nawet o 5-10%.
Tofu jest także wspaniałym źródłem wapnia – w niektórych przypadkach zawiera nawet 2 razy więcej tego składnika mineralnego niż krowie mleko. Pomaga więc zapobiegać osteoporozie i chroni zęby. To także doskonały produkt dla kobiet ciężarnych i karmiących piersią.
Co więcej, tofu poprawia pracę mózgu zwiększając naszą sprawność umysłową, a to wszystko dzięki dużej zawartości białka i lecytyny. Ponadto korzystnie oddziałuje na nasz system nerwowy dzięki znacznej zawartości magnezu i witamin z grupy B. Panie docenią łagodzący wpływ tofu na objawy klimakterium, takie jak uderzenia gorąca, nocne pocenie się, rozdrażnienie czy bezsenność.
Kto może jeść tofu?
Tofu jest bardzo dobrym produktem dla diabetyków, gdyż ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jego regularne spożywanie obniża poziom cukru we krwi. Tofu może zastąpić mleko krowie osobom nietolerującym laktozy lub uczulonym na produkty mleczne. Jest niskokaloryczne i lekkostrawne, dlatego można je podawać dzieciom i osobom starszym, a także osobom na diecie odchudzającej. Aby zbilansować aminokwasy, zalecane jest podawanie tofu z dodatkiem kaszy lub brązowego ryżu.
Cała przyjemność z korzystania z tofu w kuchni polega na tym, że można z niego przyrządzać różne potrawy i to na bardzo wiele sposobów. Można je smażyć, piec, gotować, marynować czy nacierać sosem. Samo tofu smakuje jałowo, jednak odpowiednio przyrządzone prezentuje prawdziwe bogactwo smaku.
Emilia Seweryn
___________________________REKLAMA
___________________________________