Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaZdrowa żywność

Ukryta opcja słodząca

Syrop glukozowo-fruktozowy – tajemniczy składnik

Data publikacji: 22 kwietnia 2016, 14:00
Skład produktów często może nas zmylić. Gdy sięgamy po słodkie soki czy inne napoje, cieszy nas fakt, że – zgodnie z etykietą – nie zawierają cukru. Skąd zatem bierze się ich słodycz i czy aby na pewno są tak zdrowe, jak nam się wydaje?

Co to jest syrop glukozowo-fruktozowy i skąd się wziął?

Nie zdziwi pewnie fakt, że tak jak wszystko, co tuczące, smaczne i czasem niestety rakotwórcze, bohater tego artykułu pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Wytwarzany jest z kukurydzy, stąd jego inna nazwa – syrop kukurydziany. Składa się z glukozy i fruktozy, czyli dwóch cukrów prostych. Jest dużo łatwiejszy w użyciu w przemyśle spożywczym niż cukier, ponieważ jego naturalną formą jest ciecz.

W organizmie działa podobnie jak biały cukier – sacharoza. Powoduje wyrzut insuliny, krótkie uczucie sytości i następnie w niedługim czasie głód. Istnieją jednak opinie, jakoby był zdrowszy aniżeli zwykły cukier. Dlaczego? Prawdopodobnie wynika to z nieświadomości konsumenckiej. Człowiek nie widzi w składzie cukru i automatycznie myśli, że taki produkt nie jest szkodliwy i można go zjeść więcej. W ogólnym rozrachunku spożywamy go więc znacznie więcej niż powinniśmy.

Gdzie go znajdziemy?

Niestety obecnie syrop glukozowo-fruktozowy jest praktycznie wszędzie, a to ze względu na dużą łatwość użycia. Dodawany jest do płatków śniadaniowych, soków, napojów, jogurtów, słodyczy, keczupu czy dżemu. Dlatego aby uniknąć zbyt dużego spożycia węglowodanów, należy dokładnie czytać etykiety, a przede wszystkim wiedzieć, czego na nich szukać.

Anna Jaworska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Przeczytaj również